Siker

2023.07.10. 11:30

Profitban mérhető egy jó munkahely közösségi ereje

Egy friss kutatás alapján Magyarországon a 18–25 évesek több mint 45 százaléka öt vagy akár annál több évre is tervez egy munkahelyen, s a fiatalok többsége két éven belül szeretne előrébb jutni a szakmai karrierjében. Több somogyi vállalkozás díjazza az ifjú munkatársak hűségét. Van ahol prémiumot vagy ajándékot kapnak a kerek évfordulósok.

Harsányi Miklós

– Jellemzően az mutatkozik az említett korosztálynál, hogy munkahelyi terveik terén jóval rövidebb távra fókuszálnak, mint az előző generációk – közölte Kelemen Zoltán, a kaposvári Metyx HR-vezetője. – A fiatalok gyakrabban nyitottabbak az új lehetőségekre, kihívásokra. A technológia fejlődése és a társadalmi változások miatt gyakran alakulnak a munkaerőpiac és a munkahelyek által kínált feltételek, elvárások is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a teljes korosztály elutasítja a hosszú távú elköteleződést. 
Kiemelte: a Metyx Hungary Kft. is próbálja megtalálni a tökéletes egyensúlyt, hogy egyszerre nyújtson stabil, erős anyagi hátteret és jövőbe mutató karrierlehetőségeket, versenyképes fizetéssel egy multikulturális környezetben. A kaposvári cégnél jelenleg 313-an dolgoznak, s közülük 42-en tartoznak a 18–25 éves korosztályhoz. Céges reggeli, időnként munka utáni összejövetelek, társasjátékozás és közös sportolás, a kaposvári Precognox Kft. részben ezt kínálja dolgozóinak. Csapatuk a jövő heti desedai ultramaratonon indul. 
– Fontos, hogy munkatársaink jól érezzék magukat a munkahelyükön – hangsúlyozta Jóföldi Endre ügyvezető. – A kérdést komplexen közelítjük meg, igyekszünk mindig hozzátenni valamit, s ezzel külön egy szakember foglalkozik. Cégünknél összesen 52-en vagyunk, az elmúlt két évben 24-en jöttek, s 17-en több mint öt éve dolgoznak nálunk. Huszonhárom kollégánk 30 év alatti. 
A kaposvári vállalkozás döntően programozókat foglalkoztat. Háromévente egy havi fizetésnek megfelelő bónuszt kapnak a munkatársak. Az új dolgozónak kezdéskor céges pólót adnak, később pulóvert ajándékoznak. Dakó Roland, a Melódiák régióvezetője – aki egyben tagja a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) HR-klubjának – szerint döntő, hogy egy cégnél jó csapatszellem uralkodjon, s fontos a bizalomra épülő munkahelyi együttműködés. 
Fotó: Lang Róbert

 

Hangszóró vagy óra a dolgozóknak



 

– Sok mai fiatal lényegesen szabadabbnak érzi magát egy-egy cégnél, mint akár 15 éve – hangsúlyozta Dakó Roland. – Szerintem manapság akinek problémája van, az könnyebben elhagyja az adott vállalkozást, viszont akik megtalálják a számításukat, értékelik a juttatást, s maradnak. 


 

A régióvezető kiemelte: somogyi csapatuk 20 munkatársat foglalkoztat, az átlagéletkor 28 év körül alakul. Akik 5, 10 vagy 15 éve dolgoznak náluk, karácsony előtt jutalmat kapnak. Egy adott keretig készpénzt vagy ajándékot választhatnak, így akadt, aki hangszórót, illetve órát kapott. 


 

A 18–25 évesek több mint 45 százaléka öt vagy akár annál több évre is tervez egy munkahelyen. A pályakezdők a korábbi tendenciával szemben lojálisabbak a friss kutatás szerint. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában