Nehéz megélhetés

2023.08.29. 11:23

Csupa varázsló lakja a legszegényebbek közé került Istvándit

Somogyi falu is megbújik az ország legszegényebb települései között. Vannak olyan községek, ahol évi alig több mint 300 ezer forintos átlagjövedelemből kell gazdálkodniuk az ott élők jó részének.

Kovács Gábor László

A legszegényebb településeken hozzávetőlegesen 15-ször kisebb az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem, mint a leggazdagabb helységekben, állítja a Pénzcentrum az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) település szintű statisztikái alapján. A legkevésbé tehetős tíz falu között olyan helységnevek tűnnek fel, mint Bihardancsháza, Bódvalenke, Csenyéte vagy Tornanádaska. Egy dél-somogyi kisközség lett hátulról a harmadik: Istvándiban az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem 319 ezer forint évente. A zömmel romák lakta Istvándiban a 15 és 64 évesek között minden tizedik ember nyilvántartott álláskereső, és a legfeljebb 8 általánost végzett álláskeresők aránya 71 százalék. 

– Varázslatból! – felelte Bereczkiné Pavelka Jolán polgármester arra a kérdésünkre, hogy miből élnek Istvándiban. A szociális járadék a fő jövedelemforrás náluk, illetve 28 helybeli dolgozik közfoglalkoztatottként, többségük tartós programokban. A diákmunkát propagálták július-augusztusban, ennek köszönhetően 13 iskolás helyezkedett el a nyárra. Nyomorúság van a faluban, ismerte el a település irányítója, aki szerint mindenki befolyásolja a saját sorsát. 

– Éppen mérgelődtem, mert már most megkapták a szeptemberi családi pótlékot, de sokan rögtön a nyakára is hágtak – mondta a polgármester. – Hiába mondom én szép szóval meg csúnya szóval is, hogyan kellene beosztani azt a keveset... 

Így nehéz lesz az iskolakezdés, bár az önkormányzat ad iskolakezdési támogatást, óvodásoknak és iskolásoknak 15 ezer forintot, középiskolásoknak 20 ezer forintot, főiskolásoknak, egyetemistáknak 25 ezret. Munka nem sok van a környéken, páran a szigetvári összeszerelő üzemekben dolgoznak. Volt aki feladta, és visszajött Istvándiba, de a többség megállja a helyét. 

A 600 lelkes faluban iskola ma már nincs, a gyerekek tanulni Darányba járnak, de működik szociális jelenléti pont, ahol a kismamáktól az idősekig mindenki kérhet segítséget. 

Vásárlóerő alakítja a rangsort 

A legszegényebb hazai települések mellett természetesen a leggazdagabb lakóhelyek listáját is évről évre összeállítják. A GfK Vásárlóerő 2022 tanulmánya a rangsor kialakításakor a vásárlóerőt veszi alapul, amely Magyarországon tavaly egy főre jutóan közel 15 százalékos növekedéssel átlag 8751 euróra emelkedett, ami az európai átlag közel 54 százalékának felel meg. Ennek alapján gyűjtötték össze a legtehetősebb települések listáját, melyet a fővároshoz közeli Üröm vezet az országban, utána Nádudvar, majd Paks következik. A tízes listán olyan helységnevek szerepelnek, mint Nagykovácsi, Budaörs, Solymár, Diósd, Szentendre, Tata és Törökbálint, vagyis többüknél meghatározó Budapest közelsége. 

Somogyi településnek nem sikerült betörnie a leggazdagabb tíz magyar település közé. A tanulmány alapján a vármegyék közül csak négynek volt átlagon felüli vásárlóereje, a fővároson kívül Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyének. 

Borítóképünk illusztráció!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában