lakhatás

2023.09.30. 05:12

Legalább ötezer többgyermekes család cserélheti nagyobbra lakását év végéig

 

 

  • Érezhető élénkülést hozhatnak a visszafogott lakáspiacra azok a többgyermekes családok, akik szeretnék kihasználni az év végén megszűnő nagyvárosi csok adta kedvezményeket. Legalább ötezer család adhatja el a meglévő ingatlanát és vásárolhat nagyobbat annak érdekében, hogy ne ragadjanak be egy kisebb lakásba. 
  • A fővárosi eladó ingatlanok átlagos négyzetméterárai alapján 11,4 millió forintért lehet egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba költözni. A kerületek között viszont jelentősek a különbségek, 8-18 millió forintnak megfelelő összegbe “kerülhet” a plusz szoba. 
  • A vármegyeszékhelyek közül Győrben, Debrecenben és Veszprémben 8,8-8,9 millió forint kell a vételárhoz egy ekkora szobával nagyobb lakóingatlanhoz. A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján 3,2-4,9 millió forinttal. 

A lakástámogatási rendszer várható átalakítása a lakáspiacon is változásokat hoz. Az év végéig elsősorban a többgyermekes, az év végétől megszűnő nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezményre jogosult háztartások léphetnek ki a piacra, akik nagyobb lakóingatlanba költözhetnek - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy Budapesten és a vármegyeszékhelyeken a mostani átlagos négyzetméterárakon mennyivel kell többet fizetni egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakóingatlanért. 

Érezhető élénkülés jöhet

“Egyelőre pontos részletek még nem láttak napvilágot az új lakástámogatási rendszerről, de az előzetes nyilatkozatok alapján úgy látszik, hogy nagyvárosi lakásoknál a jövőben a vállalt gyermekek után járhat majd komolyabb kedvezmény. Emiatt a mostani formájában az év végével kifutó nagyvárosi csok iránti érdeklődés fokozódhat elsősorban a 35-45 év körüli, több gyermeket nevelő családoknak köszönhetően, mert ők még kihasználhatják a jelenlegi kedvezményeket. Az érintettek száma jelentős, például a több mint 120 ezer háromgyermekes háztartás közül 2022 végéig 80 ezer család már élt a csokos kedvezményekkel” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Úgy látja, a csokos határidő lejárta miatt azok a több gyermeket nevelő családok is léphetnek, amelyek eddig a bizonytalan környezet miatt elhalasztották a nagyobb lakásba való költözést. Elképzelhető, hogy akár 5-6 ezer csokra jogosult család jelenik meg a piacon az év utolsó három hónapjában. “Ez érezhető élénkülést hozhat a mostani alacsony fordulatszámon működő piacon” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője. 

Ennyibe kerül plusz egy szoba

A költözést csokos támogatás segítségével tervező családok számára a gyerekek száma miatt jó megoldás lehet egy, a mostaninál 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakóingatlan. Az ingatlan.com saját adatai szerint a kínálatban szereplő lakóingatlanok átlagos négyzetméterára alapján Budapesten 11,4 millió forintba kerülhet egy ilyen méretű szoba. “Természetesen a különböző városrészek között jelentős eltérések láthatóak” - mondta Balogh László. A legdrágább kerületek között van az V., az I., a II. és a XII., itt 14,5-18 millió forintos összeg kell 12 négyzetméterhez. A legnagyobb használtlakás-választékot nyújtó XI. és XIII. kerületben egyaránt 13 millió forintos összeggel lehet számolni. A legolcsóbban pedig 8-8,4 milliós plusz összegért a XX., XXI. és XXIII. kerületben lehet megoldani a költözést.

Ahogy a fővároson belül, a vármegyeszékhelyek piacán is komoly eltérések vannak. Egy 12 négyzetméterrel nagyobb lakóingatlanhoz Győrben 8,9 millió forint többletre van szükség, Debrecenben és Veszprémben is hasonló a helyzet, utóbbi városokban 8,8-8,8 millió forinttal nagyobb összegre van szükség az extra szobához. Kecskeméten, Szegeden, Pécsen és Székesfehérváron 7-8,1 millió forintos tételt jelenthet. A legolcsóbb vármegyeszékhelyeken, Miskolcon, Békéscsabán, Salgótarjánban pedig 3,2-4,9 millió forinttal lehet nagyobb lakásba költözni. 

Vállalható kompromisszum

A legtöbb ingatlanügylethez még ma is szükség van piaci alapú lakáshitelre, ami a magas kamatszint sok vevőt távolt tartott a lakáspiactól. A lakástámogatások változása és a hitelkamatok ősszel várható kis mértékű csökkenése az érintett többgyermekes családok számára a piaci hitel felvétele vállalható kompromisszum lesz a lakáscsere érdekében. A money.hu szakértői szerint ugyanis a piacon már megjelentek az egyedi kedvezménnyel elérhető, 7 százaléknál alacsonyabb kamattal nyújtott lakáshitelek. Ezek pedig jóval kedvezőbbek az idén elérhető 8-10 százalékos átlagkamattal nyújtott lakáscélú kölcsönöknél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában