Fotók

2023.09.18. 11:08

Szüret után útra kel a vitaminbomba-halom

A végéhez közeledik Gyugyon a homoktövisszüret. Több mint két hektáron takarítják be a növényt, amelyből velő készül, de fagyasztva az európai piacokon is értékesítik. Többet nem adnak kilójáért, mint tavaly, de legalább a 2022-es árra számíthatnak a termelők.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Már fél hétkor csaknem húsz idénymunkás fogott metszőollót és húzott védőkesztyűt a gyugyi homoktövis-ültetvényen. – Megtanultuk, hogy csakis kesztyűben lehet szedni, mert nagyon szúrós – mondta el az egyik dolgozó, aki már évek óta jár szüretelni. 

Szabó Barnabás viszont először érkezett dolgozni. – Nagyon oda kell figyelni, nehogy egy-egy bokron fennakadjunk – mondta mosolyogva a fiatal. Megjegyezte: kifejezetten kedveli a homoktövis savanykás ízét, nyáron egy fagy­laltozóban kóstolt ilyen ízű jeges finomságot. 

Egy hete naponta húsz idénymunkás dolgozik a homoktövis-ültetvényen. – A tikkasztó melegben korán kezdtünk és nagyjából három óráig bírjuk – mondta el Fekete István, az ültetvény tulajdonosa. – A csapadékos időjárást követően nagyra nőttek a bokrok, szedéskor a nap­égett bogyókat ki kell válogatni. Mivel ökológiai minősítésű az ültetvény, semmilyen növényvédő szert nem használunk. A homoktövis Ázsiából származik, a növénynek nagy a fényigénye, de jól tűri a hideget, és szinte bármilyen talajon megél. 

A kalodákba rakott termést kamionnal Győrbe szállítják. – Az ágas bogyók a rázóasztalra kerülnek, majd következik a többszöri tisztítás és mínusz 18 fokon tárolják be – ismertette a feldolgozás folyamatait Fekete István. – A préselésnél meleg vizes fürdőben kiengednek a bogyók, majd pasztörizálva kerülnek dobozba, üvegekbe. 

Hozzátette: a homoktövisüket nyugat-európai piacokon értékesítik, tíz százalékából 100 százalékos velőt készítenek. A felvásárlási ár előreláthatólag idén sem változik vélhetően a megmaradt készletek miatt, most 1,8–2 euró körül veszik kilóját. 

Másra kell a pénz

A homoktövisnek magas C-vitamin-tartalma miatt immun­erősítő hatása van és az anti­oxidánsok, nyomelemek miatt a betegségekből való gyógyulást is segítik – mondta el Fekete István. Megjegyezte: a homoktövis jótékony hatását egyre többen ismerik, de a jelenlegi helyzetben sajnos kevesebbet költenek rá, mert inkább az alapélelmiszereket vásárolják meg az emberek, mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában