Helyi gazdaság

2023.10.01. 15:59

Áfamegtakarítás fiktív számlákkal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszere azonnal jelez, ha valahol a dolgozókat rövid időn belül tömegesen átjelentik újabb és újabb cégekhez. Így történt ez abban az esetben is, aminek büntetőeljárás lett a vége.

Fotó: Natali _ Mis

Az Online Számla rendszer adatai szerint a vállalkozás intézményi takarításról számlázott félmilliárd forint értékben hat cégnek. A munkavállalókat minimálbéren foglalkoztatták, és miközben mindannyian folyamatosan ugyanott dolgoztak, félévente változott munkáltatójuk személye. A dolgozóktól levont jövedelemadót, járulékot nem fizették be, a szolgáltatások áfáját nem vallották, és nem fizették be. Az adóhivatal kockázatelemzési rendszere jelezte a tömeges átjelentéseket. A NAV a fiktív számlák miatt áfaellenőrzést indított.

A NAV felhívására az ellenőrzött cég semmilyen iratot nem adott át, a kérdésekre nem válaszolt. A megkeresett bankok válaszai alapján a haszonhúzók készpénzben, automatákból vették fel a bevétel jelentős részét. A revízió a számlát befogadó cégek képviselőit is nyilatkoztatta. A nyilatkozatok és a rendszeradatok alapján a NAV 132 millió forint adóhiányt, 66 millió forint adóbírságot, 16 millió forint késedelmi pótlékot állapított meg.

A NAV büntetőeljárást folytat a fiktív számlát kiállító társaság és az azt befogadó cégek vezetőivel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában