Polgári Fórum

2023.10.20. 07:00

Találkozási ponttá válva erősítjük a gazdaságot

Világjárvány, háború és ipari átrendeződés is befolyásolja nemcsak hazánk, hanem az egész világ gazdaságát – hangzott el a siófoki Polgári Fórum legutóbbi előadásán a napokban.

Szabó Gabriella

A program vendége ezúttal György László közgazdász volt, aki 2022 decemberétől a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjáért felelős kormánybiztos. A Neumann János Egyetem docense és az Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa a hazai gazdaságpolitika kihívásairól beszélt a fórumon.

– Blokkokra szakad a világ gazdasága, a mi érdekünk pedig az, hogy nyitott maradjon a piac, hiszen a fejlődés csak így képzelhető el – mondta György László. – Magyarország kicsi, de versenyképes állam, és a világ minden tájára képes az itt előállított termékeket exportálni. Ebből növekszik a gazdaság, és ebből lehet magasabb béreket biztosítani. 

A Polgári Fórum legutóbbi előadásán elhangzott: a kelet-ázsiai országok előretörésével 10-15 éve egyik pillanatról a másikra szűnt meg az európai elektronikai ipar, s most ugyanez érzékelhető a jármű- és vegyipar tekintetében. 
– A hazai gazdaság célja, hogy Magyarországot találkozási ponttá tegye. Erre törekszik a magyar politika, a kormányzat és a gazdaságpolitika. Jó példa lehet erre a járműipar, hiszen Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van jelen mind a három német prémium-autómárka gyártása. 

Az elektromobilitásban, és az ahhoz kapcsolódó akkumulátoriparban pedig Kínának van technológiai monopóliumhoz közeli helyzete – tette hozzá a kormánybiztos. – Ez azt jelenti, hogy ők a legfejlettebbek, ők állítják elő a legfejlettebb technológiával az akkumulátorokat. Ha az elektromobilitáshoz és az elektromos járműgyártáshoz szükséges keleti és nyugati high-tech itt találkozik, akkor Magyarország nyertese lehet a világgazdasági folyamatoknak – emelte ki György László. 

Mint a Polgári Fórumon elhangzott: hazánk kitörési pontja a járműipar mellett a többi között a biotechnológia, az agrár- és élelmiszer-technológia, valamint a védelmi ipar lehet. 

Példátlan kihívás

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a világ gazdasági, politikai folyamatainak hatásai nem kerülik el hazánkat sem. – Olyan kihívásokkal kellett és kell megküzdenünk, amelyekre korábban nem volt példa, legyen szó tömeges és illegális népvándorlásról vagy világjárványról. Emellett természeti katasztrófák és háborúk is befolyásolják életünket, valamint alakítják a gazdaságot – tette hozzá Witzmann Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában