Szállítmányozás

2023.10.29. 07:00

Üres kamionokkal lesz a profitból fuvardíj, egyre kisebb az export megrendelés

Somogyban a lanyha szeptemberi gabonakivitel után októberben enyhén élénkült az észak-olaszországi kiszállítás, ám a logisztikai bonyodalmak miatt a nagykereskedők továbbra sem érzik rózsásnak a helyzetet. A nehézkes export jelentősen növeli a terménytárolási és egyéb költségeket.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Külföldön tavaly óta küzdünk az olcsóbb ukrán búzával, kukoricával, ám ennek ellenére igyekszünk folyamatosan szállítani az olasz piacra

 – hangsúlyozta Vida István, a kisbajomi Spekula Kft. ügyvezetője. Amíg 15 éven át 3-4 meghatározó partnerük volt Olaszországban, most 23-al dolgozunk együtt, hogy ugyanazt a mennyiségű árut el tudják adni.

 Régebben 2-3 ezer tonnás szerződéseket kötöttünk, manapság gyakran olyat tudunk csak tető alá hozni, ami 500 tonna termény értékesítéséről szól. 

Vida István szerint Nyugat-Európában az utóbbi időben sok malom kevesebb árut rendel, ami közvetlenül befolyásolja a gabonapiacot. Ráadásul egyre nehezebb visszafelé megrakodni áruval a kamionokat, a logisztikai problémák tovább bonyolítják az amúgy sem könnyű helyzetet. Az ügyvezető azt mondta: ha a hazaúton nem sikerül megtölteni a kamiont, akkor a fuvardíj megeszi a profitot. Egy 600–800 kilométeres úton azonban még az elmúlt hónapokban is többször előfordult, hogy nagyjából 300–400 kilométert üresen tett meg a jármű és csak Koper vagy Trieszt térségében sikerült megrakodni. Vida István abban bízik, hogy a következő időszakban élénkül a gabonaüzletág, de szerinte a változásra még legalább fél évet várhatnak a piaci szereplők, talán jövő tavasszal már némileg kedvezőbb lesz a kilátás. Pillanatnyilag 23 ezer tonna gabona kiszállítására van szerződésük, ezt december 31-ig kell eljuttatniuk Olaszországba. 

A kamionhelyzet még mindig sok gondot okoz, egyes társaságoknak Olaszországból, Horvátországból visszafelé továbbra sincs megfelelő fuvaruk 

– emelte ki Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezetője. – Mivel üresen kellene jönniük, ezért inkább nem vállalnak külföldi munkát, hanem a belföldi megrendelésekre összpontosítanak. Vonattal is próbálkozunk, de egyelőre nem várunk nagy csodát. 
A kaposvári nagykereskedő társaságnak augusztusban, szeptemberben mintegy 30 ezer tonna terménye beszorult, vagyis a termelőknek már kifizették a terményt, de nem szállították el, s kénytelen-kelletlen tárolják a csaknem hárommilliárd forint értékű árut. Folyamatosan keresik a megoldást, ám az erőfeszítésüket nem mindig koronázza siker. Hanyecz Imre azt mondta: a héten négy vonatot rakodnak meg, amely közel 7000 tonna gabonát szállít az olasz partnereknek. Kamionnal legalább 2000 tonnát kellett volna eljuttatniuk péntekig, ezzel szemben jó, ha 200 tonnát visznek el. Jelenleg úgy tűnik, hogy azt a mennyiséget, amit eredetileg az év végéig akartak átadni az olasz üzletfeleknek, talán februárig sikerül kijuttatni. Csakhogy a terményhez kapcsolódó tárolási és egyéb költségek havonta nagyjából 30 millió forint kiadást jelentenek számukra. 

Kulcsfontosságú, hogy mi történik az ukrán gabonapiacon

A magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak az ukrán szántóföldi növényter­mesztés helyzetével kapcsolatos információk, tekintettel az ukrán termények vámmentes exportálási lehetőségére az Európai Unióba 

– olvasható az Agrárminisztérium tájékoztatójában. Azt is közölték: a nemzeti hatáskörben elrendelt importtilalom miatt már április 19-e óta nem érkezhet hazánkba Ukrajnából gabona és olajosnövény. Emellett a 2023-as ukrán búzatermés 23 millió tonnás szintet ért el, ami a háború előtti években megszokott mennyiségekhez képest képest kb. 24 százalékos visszaesést jelent. Kukorica esetében 30 százalékos visszaeséssel számolnak, a 2023-as ukrán kukoricatermés 24 millió tonna körül alakulhat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában