Temetkezés

2023.12.09. 11:30

Az utolsó útra is elkísér majd az infláció

Drágul a temetkezés Somogyban jövő januártól. A magas infláció és a megnövekedett költségek miatt van szükség áremelésre.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Somogyban várhatóan átlagosan 15 százékkal kell majd többet fizetni a kegyeleti szolgáltatásokért. 
Kaposváron, Nagyatádon, Balatonlellén az érintett képviselő-testületek már elfogadták a Somogy Temetkezési Kft. javaslatát, miszerint tizenöt százalékkal többe kerülnek januártól a kegyeleti szolgáltatások. 
– Az éves infláció mértékénél kisebb ütemben, de emelni kell, mert óriási mértékben nőttek meg a költségek; szembetűnő az emelkedés például az üzemanyagköltségeknél vagy a virágok árainál – mondta el Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. szenior igazgatója. 
– Egyre több virág érkezik külföldről, Hollandia mellett például Brazíliából és jóval drágábban lehet hozzájutni a növényekhez. Puskás Béla megjegyezte: az emelés a sírhelydíjra, urnára, kriptára, földes sírra is vonatkozik, valamint az üzemeltetésért is tizenöt százalékkal kell többet fizetni. A magas energia- és alapanyagköltségek, valamint a növekvő bérek is csak felfelé húzzák az árakat. 
Puskás Béla kiemelte, számításai szerint a koporsós temetés átlagosan jövőre 400 ezer forintba kerül majd, de a hamvasztásos temetésért is csaknem 350 ezer forintot kell majd fizetni a hozzátartozóknak. 
– Hazánkban sokan viszik haza halottaik hamvait, várható, hogy még többen tesznek majd így. A skandináv országokban büntetés jár ezért és szinte egyetlen európai országban sem engedélyezett. Németországban például magán kegyeleti helyet kell az otthonukban kialakítani és lehetőséget biztosítani a hozzátartozóknak a látogatásra – mondta el a sajátosságról Puskás Béla
Somogyban évente átlagosan 4500 temetés van, ebből 2000-et a Somogy Temetkezési Kft. bonyolít le. Györki Béla, a somogyjádi székhelyű Temet.hu ügyvezető-tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, az idén szeptemberben 8 százalékkal drágítottak a temetési költségeken.  

Jövő őszig nem tervezünk a szolgáltatási díjakon emelni, bízunk benne, hogy ezt tudjuk tartani, sajnos sok hozzátartozónak anyagi problémái vannak, nagyon vékony a pénztárca 

– tette hozzá Györki Béla. Több temetkezési vállalkozó spórolt azon, hogy elektromos teherautót, személyautót szerzett be, így a hamvasztások esetében nagy mértékben csökkent a fuvardíjuk.  

Ötvenszázalékos költségcsökkenést tudtunk így elérni, a jövőben szeretnénk egy platós teherautót is beszerezni, amellyel a hulladékot szállítanánk

 – tette hozzá Györki Béla.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában