Fotók

2023.12.11. 12:05

Sztrájkba léptek a buszofőrök, több száz járat nem indult el hétfőn Somogyban

A buszos sztrájk hétfőn tovább folytatódott, a szakszervezet szerint a csaknem 3500 somogyi járatból várhatóan közel 850 marad ki nap végéig. Százötven gépkocsivezető vett részt a második napja tartó munkabeszüntetésben. Sok utas okostelefonon próbált friss információkhoz jutni, mások személyesen tájékozódtak az állomáson.

Harsányi Miklós

– Sztrájk alatt nagyon oda kell figyelni – mondta hétfőn reggel egy 78 éves asszony a kaposvári buszpályaudvaron. – Pécsre utaztam volna, de már látom, hogy nem lesz könnyű ez a nap. Megnéztem az internetet és biztonság kedvéért személyesen is érdeklődtem, hogy melyik járat marad ki vagy indul. 

Egy fiatalember hétfőn Sásdról jött Kaposvárra, bosszankodott, mivel az egyik reggeli diákjáratot törölték, így a komlói busszal utazott. Jól befűtöttek a kaposvári pályaudvaron, ahol többen várakoztak és az információs pultnál is folyamatosan várták az utasokat. Egy 47 éves férfi Somogyjádra tartott és fogalma sem volt, hogy miként jut haza. Szerinte előzetesen több információt is adhattak volna az utasoknak. Horváth Istvánné kislányával Taszárra tartott, ám a 7.25-ös járat a sztrájk miatt nem közlekedett. Azt mondta: hallott a munkabeszüntetésről és megérti a sofőröket, akik rengeteget dolgoznak.

– Nem estem kétségbe, majd a következő 8.50-es járattal utazunk, de kilenc után is megy egy másik – folytatta. – A lényeg, hogy biztonságban oda érjünk.

Orsós Ferenc Göllébe készült, úgy tervezte, hogy délelőtt tíz  körül már a buszon ül. Szerinte a hétfői sztrájk azoknak okozhatott meglepetést, akik indulás előtt nem tájékozódtak kellően, így bent volt a pakliban, hogy ők egy darabig az állomáson toporogtak. Szalai György nem lepődött meg a munkabeszüntetésen, legfeljebb az igények nagysága lehet elgondolkodtató. Istvándi József két nagy gurulós bőröndöt húzott magával, a húgával Harkányba készültek, ám a kaposvári állomáson reggel szembesültek, hogy az egyik reggeli pécsi járat kimaradt. 

– Ilyen a szerencsém, ritkán buszozom, de most sikerült kifogni a sztrájkot – mondta. – Abban bízom, hogy délelőtt majd csak felférünk valamelyik járatra, alig várom, hogy túl legyünk az egész úton.

Tárgyalóasztalnál egyeztetnek

Katona László, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet somogyi elnöke azt mondta: a hétfői sztrájk miatt a csaknem 3500 megyei járat közül várhatóan közel 850 járat kimarad. A gépkocsi-vezetőkön kívül a műszaki-állomány dolgozói – gépjármű-villamossági szerelők, karosszérialakatosok, autószerelők – is csatlakoztak a megmozduláshoz.

– Célunk, hogy 2024-ben 25 százalékkal emelkedjenek a bérek és a munkáltató üljön tárgyalóasztalhoz az érdekvédelmi szervezetünkkel – hangsúlyozta. – Somogyban eddig rendben, jogszerűen zajlott a munkabeszüntetés.

Az egyik sztrájkoló buszvezető azt mondta: hosszú évek óta dolgozik a cégnél, már korábban is részt vett demonstrációban és most abban bízik, hogy sikerül kiharcolni a béremelést. 

– Szerintem a jelenlegi árakhoz képest alacsony a sofőrök fizetése alacsony, szükség van a változásra – emelte ki. – Úgy hallottam, hogy nem csak Ausztriában, Németországban, hanem egyes szlovák és szlovén társaságok is lényegesen többet fizetnek a sofőröknek, mint itthon. Jó lenne felzárkózni a bérekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában