Szükség

2023.12.02. 06:00

Történelmi aszállyal köszönt be hozzánk a klímaváltozás

Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Siófokon, a 30 éves Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jubileumi rendezvényén.

Góz Lilla

– Az elmúlt 30 évben a szövetség olyan vetőmagokat biztosított, amelyek segítették a termelőket a változó társadalmi, gazdasági és környezeti, éghajlati viszonyok közepette is – mondta Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte: a világ élvonalába tartozunk, ott vagyunk a legnagyobb vetőmag-előállító országok előkelő tízes rangsorában. Az orosz–ukrán háború a vetőmagexportra is jelentős hatást gyakorolt, szükség van a külpiacok további erősítésére, a versenyképesség fokozására. 
– A vetőmagszövetség a magyar kormány stratégiai partnere, továbbra is biztosítanunk kell az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot, a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák – tette hozzá az agrárminiszter. 
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében kiemelte: a tavalyi, történelmi mértékű aszály hatalmas károkat okozott a szántóföldi növényter­mesztésben, és ez a vetőmag-előállítást is negatívan befolyásolta, kiemelt feladat a jövőben a hazai öntözés fejlesztése. Kiemelte, hogy a gazdák fémzárolt vetőmagot válasszanak, amely hatósági oldalról is nyomon követett, ismert és biztos eredetű, mentes a szennyezőanyagoktól. 
– A kihívások fokozódnak, a klímaváltozás már nemcsak a jövő, hanem a jelen szakmai munkájának lépéseit is meghatározza – mondta el Takács Géza, az 1200 tagú Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. 

 

Édesgyermeke a termelőknek 


 

Takács Géza arról is beszélt: a vetőmag olyan a termelőknek, mint a gyerekük, mindent megtesznek, megadnak, hogy a legjobb legyen. 


 

Az ünnepi rendezvényen Nagy István agrárminiszter miniszteri jubileumi emléktáblát adott át Takács Gézának, a vetőmagszövetség elnökének. Ladislav Moravcsik, a Szlovák vetőmagszövetség elnöke elismerő oklevéllel köszönte meg a magyar szervezet munkáját. Életfa Emlékplakett arany fokozat elismerést kapott Salamon Ferenc és Apjok Ferenc. Az idei Vetőmag Szövetség Díjat több évtizedes búzanemesítői és kutatói életpályája eredményeiért Láng László kapta. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában