Új év, új üzletek

2024.01.07. 20:00

Béremelés a tejüzemben, matekozás a fémiparban

Elrajtolt a 2024-es üzleti év, a téli leállás után fokozatosan ismét felvették a tempót a somogyi vállalkozások. A cégvezetők nemcsak az alapanyagárakkal matekoznak, hanem komoly energiát mozgósítanak az új üzletek kialakítására is. Nagy a tét, hiszen a többletbevétel alapja lehet az újabb beruházásnak.

Harsányi Miklós

A kaposvári Borda Gépipari Kft.-nél döntően ötvözetlen acélt, alumíniumot és rozsdamentes acélt használnak fel a gyártás során, 2023-ban 25 millió forintért vettek alapanyagot, 2024-ben csaknem 30 millió forintot terveznek. Borda György ügyvezető azt mondta: tavaly év elején egyes termékek drágultak, később csökkent az áruk, alapvetően a kereslet-kínálat határozza meg az alapanyagok összegét. Már elkezdték a termelést, a gépalkatrészeket holland és osztrák piacra gyártják. 

– Az új évben hatszázalékos alapanyagár-emelést terveztünk – mondta Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár (KVGY) igazgatója. – Tavaly közel 5,5 milliárd forint volt az anyagköltségünk, 2024-ben több mint 5,7 milliárd forintért vásárolunk egyebek mellett acélterméket, vörösrezet, rozsdamentes acélt és lemezárut. Utóbbiból több száz tonnát rendelünk az egyik nagy hazai kereskedelmi társaságtól. Ezen a téren is több minden változhat, az ezüst és a réz árát alapvetően a világpiaci folyamatok határozzák meg. 

A KVGY, amely legutóbb a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Somogy környezetvédelméért díját nyerte el, a téli leállás után szerdán indította el az alkatrész-, illetve a berendezésgyártást, és fokozatosan újabb területeken kezdik a munkát. A társaság 350 alkalmazottnak biztosít megélhetést, a tavaly megvásárolt kaposújlaki üzemükben is folyamatosan 11-en dolgoznak. 

A kaposvári tejüzemben 2024-ben csak a dobozos tejhez szükséges csomagolóanyag-­beszerzésére nagyjából 600 millió forintot költenek, és úgy tervezik, hogy közel kilencmilliárd forint értékű nyers tejet dolgoznak fel. Szommer Gábor kereskedelmi vezető azt mondta: több mint 20 millió poharat és ennyi fedőfóliát vásárolnak, továbbá négymillió gyűjtőkartonra is szükségük lesz. Csomagolóanyagokra összességében csaknem 1,5 milliárd forintot szánnak a 2024-ben közel 20 milliárd forint forgalmat tervező vállalatnál. 

Húszmillió poharat használnak fel az idén a kaposvári tejüzemben 
Fotó: Lang Róbert

Szommer Gábor azt is közölte: a főbb alapanyagok ára januárban egyelőre nem változott. Február végéig cégük sem vizsgálja felül a termékeik árát annak ellenére, hogy decemberben 10 százalékos béremelésről döntöttek. A megemelt fizetést januári fizetésükkel kapják meg a dolgozók. A társaság exportra is szállít, a meglévő nyugat-európai piacokon kívül 2-3 év múlva nagyobb tételben kívánnak majd tejterméket értékesíteni Boszniában, Szerbiában és Romániában is. 

Tavaly csökkent, idén emelkedik az acéltermékek ára 

A Somogyi Hírlap top 100 listáján a 28. helyen áll a segesdi Ferrokov Kft. Tallián Bálint ügyvezető hangsúlyozta: a tavalyi acéltermék-árcsökkenésnek vége, várhatóan rövidesen kezdődik a növekedés. A 2024-es beszerzéssel kapcsolatos tárgyalásokra épp most készülnek, szerinte néhány acélterméknél az idén akár tízszázalékos drágulás is bekövetkezhet, sőt, egyes esetekben még ennél is meredekebb kilengésre van kilátás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában