Tonnaszám áll a gabona

2024.01.04. 11:02

Jobb időre vár a gabonatár, kivárnak az eladással

Tele vannak a somogyi tárolók az ősszel learatott terménnyel. A nyomott felvásárlási árak miatt a gazdák nem adják el búzájukat, kukoricájukat. Abban bíznak, ahogy elfogynak a készletek, a jelenleginél magasabb áron indul be az export.

Góz Lilla

Hatezer tonna búzával, kukoricával van tele az egyik somogyvári agrárvállalat tárolója. – Csak annyit terményt adtunk el, hogy beférjünk a tárolóba és pénzügyi stabilitásunk legyen. Bízunk a csodában, hogy a terményárak túlvannak a mélyponton és felfelé indulnak meg – mondta el Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mg Zrt. elnök-igazgatója. Hozzátette: a jelenlegi 62 ezer forintos felvásárlási ár jóval az önköltségi ár alatt van. 

Már tavaly kipucolta a készleteit az egyik andocsi agrárvállalat. Saját területeik mellett 80–100 gazda terményeit adták el. – A száraz kukoricát tonnánként 60 ezerért, a nyerset 50 ezer forintért értékesítettük – mondta el Pacs László, a Pacs és Társa Kft. ügyvezetője. 

Jelenleg sem jobb a piaci helyzet. – Ha nem indul be az export, akkor marad a nyomott ár, és ne felejtsük el, hogy világszerte mindenhol jó termés volt – jegyezte meg az andocsi gazda. 
– Minden terményt értékesítettünk tavaly, a kukoricát 60 ezer forintért tonnánként – mondta el Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. Szerinte nagyon bizonytalan a piac, ezért döntöttek az értékesítés mellett. – Sokan inkább fizetik a folyószámlahitelt, s közben a terményekkel tele van a tároló. Ennek is van ám költsége, nem beszélve arról, hogy amíg eladják a terményt, legalább két alkalommal bogármentesíteni kell – jegyezte meg Lackovics Sándor. 

Vida István, a Spekula Kft. tulajdonosa szerint a somogyi gazdák többsége betárolta a búzát, kukoricát. – A mi somogy­aszalói telephelyünkön hatezer tonna napraforgó, repce és kukorica van. Január közepén várhatóak pontos számok, hogy az olasz piacokon emelnek-e a terményárakon – mondta el Vida István, akinek vállalata évente 100–120 ezer tonnás terményforgalmat bonyolít le bel- és külföldön. 

– A többség árcsökkenést vár, mert nincs nagy kereslet, de szerintem hónapokon belül meg fog indulni, és 70 ezer forintra emelkedik a felvásárlási ár – mondta Vida István. Megjegyezte: három évvel ezelőtt még olcsóbban vásárolták a terményt a piacokon, átlagosan tonnánként 50 ezer forintot adtak a gabonáért. 

Piacvesztést szenvedtek a gazdák az ukránoknak adott engedmények miatt

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke elmondta, azok várnak ki, akiknek van tárolókapacitása, akinek nem volt, a kombájn alól eladták a terményt. – Nagy csodát nem várhatunk, a szakértők szerint rövid távon nagyobb áremelés nem várható – tette hozzá az elnök. 

Madarász Zoltán kiemelte, hogy az orosz–ukrán háború és az Európai Unió piacszabályozó döntéseinek függvénye, hogyan alakulnak a termény­árak. – Ha marad az ukrán terményekre a vám- és kvótamentesség, akkor nem várható változás. Nehezíti a magyar gazdák dolgát, hogy a terményekkel a mi piacainkra törnek be – magyarázta. Nyárig folyamatos a területalapú támogatások kifizetése, a kormány soha nem látott pénzösszeget fizet ki a gazdáknak, próbálja segíteni őket a nehéz helyzetükben. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában