Gyermekvállalás

2024.01.04. 08:00

Kevesebb bank ad jóváírást 2024-ben a babaváró hitelre

2024-től megújuló feltételekkel igényelhető a babaváró támogatás: egyrészt 11 millió forintra nőtt a felvehető hitel maximuma, másrészt viszont leszűkült a jogosultak köre.

Sonline.hu

Ezzel együtt továbbra sem mindegy, hogy a fiatal házasok hol igénylik a kölcsönt, ugyanis a hitelbírálati gyakorlat bankonként eltérő. A Bankmonitor szakértői szerint a választás során azt is érdemes figyelembe venni, hogy miközben vannak bankok, amelyek 150-180 000 forint jóváírást adnak a náluk igénylőknek, több pénzintézet 2024-ben megszüntette a visszatérítéseit.

2024-től a babaváró hitelt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be a 30. életévét. (2024-ben még lesz egy átmeneti időszak, amikor a feleség 41 éves koráig igényelhetik a párok, ám csak akkor, ha a nő várandós, a magzat pedig betöltötte a 12. hetes kort.) Ezzel együtt a hitel maximális összege 10 millióról 11 millió forintra nő.

Az állami támogatásnak köszönhetően az első öt évben mindenképpen kamatmentes hitel egyéb feltételei egyébként nem módosulnak: a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes marad, ha ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, a további babák érkezésekor pedig elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

Bár a babaváró hitel igénylésének személyi feltételeit és a kapcsolódó állami támogatásokat jogszabály rögzíti, a Bankmonitor szakértői szerint mégis nagy jelentősége lehet annak, hogy a pár melyik pénzintézetnél igényli a konstrukciót. Eltérő például a hitelezhetőség alsó korhatára (18-23 év), az elvárt minimális jövedelem összege, de különbözőképpen fogadják el a bankok az egyes jövedelemtípusokat (pl. készpénzes jövedelem), valamint a határozott idejű munkaviszonyt is. Emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank gond nélkül hitelez egy párt, a másik kikosarazza őket, vagy csak alacsonyabb hitelösszeget ad számukra.

A bank kiválasztásakor az elérhető összegű jóváírásokra is célszerű figyelni, a Bankmonitor gyűjtése szerint ugyanis a pénzintézetek egy része 150-180 000 forint visszatérítéssel csábítja a párokat. A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jóváírást adó bankok száma, így jelenleg az OTP Banknál, a CIB Banknál, a MagNet Banknál és a Raiffeisen Banknál nincs ilyen akció.

Gránit Bank: 180 000 Ft jóváírás

A 2024. február 29-ig benyújtott babaváró igénylésekre egy alkalommal 180 000 forint jóváírást ad a bank, amennyiben a folyósítás 2024. március 31-ig megtörténik. Maga a jóváírás a hitel folyósításának napján történik a kölcsönszerződésben szereplő, Gránit Banknál vezetett bankszámlára.

K&H Bank: 160 000 Ft jóváírás

A K&H Bank 160 000 forint jóváírást ad az ügyfél hiteltörlesztésre szolgáló, K&H Banknál vezetett bankszámlájára a sikeres folyósítást követően akkor, ha a hitelösszeg legalább 11 millió forint, valamint a pár hozzájárul a marketingcélú megkereshetőséghez és nem tiltakozik az alapszintű marketingcélú adatfelhasználás ellen.

UniCredit Bank: 150 000 Ft jóváírás

Az UniCredit Bank a 2024. január 31-ig befogadott babaváró hitelekre 150 000 forint jóváírást fizet azzal a feltétellel, hogy a kölcsön folyósításának 2024. február 29-ig meg kell történnie. Magára a jóváírásra a folyósítást követő hónapban kerül sor. Itt a babaváró igénylésének nem feltétele az UniCredit Banknál vezetett bankszámla.

MBH Bank: 150 000 Ft jóvárás

Az MBH Bank 150 000 forint jóváírást fizet a 2024. március 31-ig hiánytalanul befogadott babaváró hitelekre abban az esetben, ha a hitel összege legalább 10 millió forint. A jóváírás az MBH Banknál vezetett, hitelszerződésben szereplő bankszámlára történik.

Erste Bank: 150 000 Ft jóváírás

Az Erste Bank visszavonásig érvényben lévő akciója keretében 150 000 forint egyszeri jóváírást fizet a folyósítást követően. A kedvezmény összegét a bank a babaváró hitelhez kapcsolódó törlesztési számlán írja jóvá a folyósítással egy időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában