Tankolás

2024.01.03. 11:30

Literenként 41 forinttal nőtt az adó, de két hétig a kutak nyelik le a felezést

Enyhült, részben el is maradt az autósok szilveszteri rohama, miután a MOL még 2023 december 31-én bejelentette, hogy két részletben érvényesíti (két részletre felezi) a benzinkutakon a januártól esedékes jövedékiadó-emelést. Január elsejétől 20 forinttal drágult, januárt 15-től pedig további 21 forinttal kerül majd többe az üzemanyag a töltőállomásaikon.

Kovács Gábor László

Egy idős férfinek fémkannába segített tölteni a benzinkutas az egyik kaposvári benzinkúton szilveszter előtt. Kovács István az autóját is teletöltötte. 
– Nem nagy spórolás, de a kicsi is számít, különösen a mai időkben – mondta a nyugdíjas. – Tíz litert vettem még az áremelés előtt a kisgépeimbe, ez sokáig elég lesz. Egy ideig most nem jövök, mert nem akartam a drága benzinnel kezdeni az új évet. 

Csütörtökön és pénteken még többen jöttek tankolni, a MOL bejelentése után kivártak, aztán szilveszterre elmaradtak az autósok, mert addigra beletörődtek abba, hogy drágább lesz a benzin, osztotta meg velünk tapasztalatait egy kaposvári benzinkutas. Ha nem is volt nagy roham, de azért érezték az érdeklődést, mondta a homokszentgyörgyi töltőállomás ügyvezetője. 

– A vidékiek teletankolták az autójukat még az óévben, illetve a vállalkozók is a lehetőségeiknek megfelelő mennyiséget vittek – felelte érdeklődésünkre a Horváth András. – A kisebb kutak árképzése idomulni fog majd a MOL-éhoz, mert ha nem így tennénk, akkor minden autós az olcsóbb MOL-kutakra menne. Muszáj követnünk az olajtársaságot, még akkor is, ha ez számunkra kieséssel jár, mert az árrésünket csökkenti. A jövedéki adó ugyanis január elsejétől 41 forinttal nőtt, viszont az áremelés 20 forint, így a hiányzó 21-et minden kis kút „benyeli” majd január 15-éig. 

Szakértők szerint egyértelműen a felvásárlási roham és ennek nyomán jelentkező esetleges hiány elkerülése volt a célja a MOL bejelentésének. A kétlépcsős adóemelés nélkül január elsején egy 40 literes tankolás esetén 1600 forintos többletköltséggel kellett volna számolni december 31-hez képest. 

– Nem láttunk kiugró forgalomnövekedést a benzinkutakon az év végén, amire korábban számítani lehetett – mondta a kaposvári Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője. 
– Felvásárlási roham tehát nem volt, és most azt várjuk, hogy januártól a piac hová árazza a benzin és a gázolaj árát, mert az árképzés az utóbbi néhány hétben eléggé keszekusza volt. Például amikor a világpiaci folyamatok alapján emelésre számíthattunk volna, akkor árcsökkenés volt tapasztalható a magyar olajtársaság piacvezető benzinkútjain, és ehhez a kis benzinkutak is kénytelenek voltak igazodni. 

Bujdos Eszter hozzátette: az év első két hete forgalom szempontjából hagyományosan gyenge időszaknak számít az üzemanyag-töltőállomásokon, és az idén sem várható másként. 
 

Díjköteles lett 230 kilométer útszakasz január elsejétől

Érdemes lesz odafigyelni az utazásaink előtt, az Építési és Közlekedési Minisztérium december 5-én megjelent rendelete alapján január elsejével összesen 230 kilométerrel bővül a hazai díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza. 

Díjkötelessé vált az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, amelyen a Somogy és Zalai vármegyei matricák is érvényesek. 2024. január elsejével fizetnünk kell az M0-s teljes hosszán, azonban elég lesz a Pest vármegye matrica az érintett szakaszokon, az M4-es teljes hosszán, ahol a Pest vármegyei matrica mellett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matricát is ki kell váltani, valamint az M44-es végig, ahol bevezetik a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye matricákat, a Bács-Kiskun vármegye matrica rövid szakaszon, Tiszakürtig lesz érvényes. 

Az M30-as autópálya immáron végig díjköteles, miután megszűnt a Miskolc-dél és Miskolc-észak közötti szakasz díjmentessége, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával az autópálya teljes hosszában használható lesz. Az M31-es ugyancsak fizetősé válik, itt elég lesz a Pest vármegyei matrica. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában