Ebéd

2024.01.16. 08:57

Szemes és szálas takarmány is kell a tökéletes téli vadkondihoz

Meg kell őrizni az állatok kondícióját a téli hidegben is, ezért fontos, hogy megfelelően táplálják a házi- és vadállatokat egyaránt. A bőszénfai vadgazdálkodási tájközpontban naponta szemes és szálas takarmánnyal etetik a csaknem kétezer állatot.

Góz Lilla

Amikor meghallják a vödör zörgését, már gyűlnek is az állatok gondozójuk köré a bőszénfai tájközpontban. Mogyorósi Dóra csak egy percre nem figyelt, s a kecskék már meg is rohamozták a takarmánnyal teli edényt. A gondozó minden nap egyszer eteti a vaddisznókat és szarvasokat a simogatóban. – Kapnak szálas takarmányt, valamint a vaddisznók kukoricát, a szarvasok pedig árpa-zab keveréket – mondta el a gondozó. 
Bokor Juliannától, a vadgazdálkodási tájközpont tudományos munkatársától tudjuk, hogy a szarvasféléknek korlátlan hozzáférése van a lucernaszénához, de kapnak fejenként egy kilónyi abrakot is. Hozzátette: fagymentes önitatók vannak mindenhol, így mínusz húsz fokig nem okoz gondot a vízellátásban a hideg idő. November elejétől április közepéig minden nap etetnek, amíg a legelők nem lesznek megfelelő állapotban. – A vadaknak a mínusz 8–10 fok nem okoz gondot, vastag a téli bundájuk – jegyezte meg Bokor Julianna. – Ugyanakkor már ősztől oda kell figyelni, hogy a kondíciójuk ne romoljon. 
Kiemelte: a tavalyi időjárás kedvező volt, így bőséges minőségi szénát, szenázst tudtak megtermelni, valamint a szemes takarmányok ára is csökkent, ami kedvező az állattartóknak. – Egy szarvasféle takarmányszükséglete egy téli időszakban 10–15 kiló naponta, a lovak, bivalyok 30 kiló feletti mennyiséget is megesznek – mondta. – Jelenleg az össz-állatlétszámunk 1800, vannak házi bivalyok, gímszarvasok, dámszarvasok, muflonok, parlagi szamarak, magyar hidegvérű lovak és az állatsimogatóban emuval, törpe kecskével, lámákkal, Dávid-szarvasokkal is lehet találkozni – sorolta a tudományos munkatárs. 

Bokor Julianna elmondta azt is, hogy télen sem pihennek, a vadasparkban, vadaskertben, tenyészkertben egyaránt naponta etetnek, valamint zajlik a gépek karbantartása. A napokban pedig a szamarakat körmölik. – A téli szünetben sok család látogatott el hozzánk, a legtöbben hétvégéken keresik fel a vadgazdálkodási tájközpontot – jegyezte meg Bokor Julianna

Megkímélik a vetést, ha etetik őket

Nemcsak Bőszénfán, hanem a somogyi erdőkben is heti több alkalommal etetik a vadakat a téli időszakban. Az erdészeti szakemberek szerint a rendszeres etetésre azért van szükség, hogy a tavaszi utódnevelésre jó kondícióval készülhessenek a vadak. Ezen kívül, ha megszokják, hogy az etetőknél számíthatnak táplálékra, akkor nem a mezőgazdasági táblákon keresik, s nem a friss vetéseket fogyasztják el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában