Gazdaság

2024.02.25. 06:48

Enyhe bővüléssel zárta az évet az e-fizetés

A tavalyi év negyedik negyedévében az év első kilenc hónapjához hasonló, visszafogott növekedés jellemezte az OTP Bank rendszereiben lebonyolított elektronikus fizetéseket. Az infláció letörésével és megváltozott fogyasztói szokásokkal összefüggésben egyszámjegyűvé apadt bővülés azonban megfelel az előzetes várakozásoknak. A hitelintézet szakértői úgy látják, hogy a gazdasági helyzet javulásával 2024-ben ismét növekedési pályára állhatnak az elektronikus fizetési megoldások.

Sonline.hu

A tavalyi évben sem maradt el az elektronikus fizetések piacára jellemző év végi roham, azonban az OTP Bank legfrissebb adatai az mutatják, hogy a bővülés mértéke elmaradt a korábbi évek hasonló időszakában mérttől. A hitelintézet rendszereiben regisztrált tranzakciók értéke 2023 utolsó három hónapjában negyedéves bázison 3,4 százalékkal (éves összehasonlításban 9,7%) bővült. Két évvel korábban, 2021-ben ez az érték az év legforgalmasabb időszakában 8, 2022-ben pedig 12 százalék volt.

A forgalom mellett a tranzakciók darabszámának növekedési üteme is lassult tavaly október és december között. Míg 2022 hasonló időszakához képest 8 százalékkal bővült, addig 2023 harmadik negyedévéhez képest 3,4 százalékkal csökkent.

Az OTP Bank szakértői szerint a várakozásoknak megfelelően alakuló, folyamatosan lassuló növekedés hátterében a csökkenő inflációs nyomás mellett a 2023-ban átalakult fogyasztási szokások is megfigyelhetőek. Csökkent az üzemanyag, a kiskereskedelmi és a tartós fogyasztási cikkek forgalma, az élelmiszerek esetében pedig növekedett az olcsóbb, jellemzően saját márkás termékek népszerűsége, egyre fontosabb szemponttá vált az év végére a költési tudatosság.

A negyedik negyedév adatai jól tükrözik előzetes várakozásainkat, miszerint a romló makrogazdasági környezet miatt alacsonyabb ütemű lesz az elektronikus fizetési megoldások térnyerése. Arra számítunk, hogy a gazdasági mutatók javulásával 2024-ben már az első negyedévben megtörik a trend, ismét dinamikusan nő majd a tranzakciószám” – nyilatkozta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Az OTP Bank által kihelyezett POS terminálok száma december végére 9,1 százalékkal, a SimpleBusiness partnerek száma pedig 35 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP Csoport POS-terminál igénylését, míg az alacsonyabb forgalmú, 30 millió forintos éves árbevétel alatti vállalkozások számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja, amivel többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában