Diákmunka

2024.02.15. 14:00

Hétköznap érettségi tételt tanul, hétvégén felszolgál a végzős

Somogyban jelenleg csaknem 300 diákmunkást foglalkoztatnak. Az egyik kaposvári iskolaszövetkezet már megkezdte a tavaszi-nyári program előkészítését, becsléseik szerint ötödével több fiatal áll munkába a Balatonnál, mint tavaly. Minimálbér esetén 2024-ben 1534 forint az órabér, de nem mindegy, hogy hol és milyen munkakörben keresnek majd egy-két hónapos elfoglaltságot a tizen- és huszonévesek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A diákok ilyenkor döntően gyorsétteremben, áruházakban vagy nagyobb cégeknél vállalnak munkát – mondta lapunknak Dakó Roland, a Meló-Diák régióvezetője. – Vannak köztük, akik pénztárosként dolgoznak, másokat árufeltöltőként alkalmaznak vagy élelmiszer-ipari vállalkozásnál helyezkednek el. Tanév közben főként a végzős középiskolások, illetve egyetemisták jelentkeznek a cégekhez. A keresetüket általában a tanulmányaik folytatására, ruhára, új laptopra, mobilra, bulira vagy a későbbi fesztiválokra költik. 
Dakó Roland szerint Somogyban húsvét előtt három héttel ismét emelkedik a diákmunkások száma. A nagykereskedelmi vállalatokon kívül a kisebb boltok, ruházati üzletek is számítanak a fiatalok segítségére. 

Nyáron a Balaton a sláger

Néhányan már a nyári lehetőségek iránt érdeklődnek. A régióvezető úgy számol: a nyáron nagyjából 20 százalékkal több fiatal dolgozhat majd a Balatonnál, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy a szállodákban, panziókban, kölcsönzőkben vagy épp a vendéglőkben, a cukrászdákban és az üzletekben júniustól augusztusig akár 2000–2200 fiatalnak biztosíthatnak majd elhelyezkedési lehetőséget. 
– Az idén változás lesz a foglalkoztatás időtartamában, ugyanis a szokásosnál egy héttel később kezdődik a nyári szünet – hangsúlyozta. – Már elkezdtük a felkészülést a szezonra, felvesszük a kapcsolatot valamennyi munkaadóval, akikkel kapcsolatban álltunk, s újabb cégeket keresünk meg. 
Ladiszlai-Pfeiffer Géza, a kaposvári Színarany Kft. ügyvezető igazgatója közölte: két éttermükben most 24 diákmunkás dolgozik, s a nyárra is megtartanák őket. A fiatalok közül többen az érettségire készülnek, s csak hétvégén tudnak jönni. A mostani létszámot szeretnék megduplázni a nyárra. 
 

Tapasztalatokat is szerez a diák 
Mininálbérnél 2024-ben 1534 forint az órabér, de a Balaton-parton 1800–2000 forint, sőt egyes munkakörökben ennél is magasabb lehet az összeg. Ahol szükség van nyelvtudásra, azokban a munkakörökben gyakran többet kapnak a fiatalok. Dakó Roland kifejtette: a szervezett keretek biztonságot nyújtanak a diákok számára, hiszen a bérüket mindig megkapják. Ha esetleg munka közben bármilyen probléma adódna, akkor a fiatalok felhívhatják a projektvezetőjüket, akik segítenek nekik. A hivatalos kapcsolat része, hogy a diákoknak igény esetén szállást is biztosíthatnak. 
Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) alelnöke szerint hasznos, hogy a fiatalokra idénymunkában több nagyobb somogyi cég is építhet. 
Jó László, a Kereskedelmi és Vendéglátók somogyi szervezetének elnöke azt mondta: a diákok nem csak pénzt keresnek, hanem az új közösségben munkatapasztalatot szereznek, amit később is hasznosíthatnak. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában