Béremelés

2024.02.11. 09:00

Örülnek a közmunkások, de még mindig álom a százezres fizetés

Tizenöt százalékkal emelkedett a közfoglalkoztatásban tevékenykedők bére tavaly év végén. A közmunkások fizetése így nem egészen nettó 89 ezer forint. Somogyban jelenleg 2700-an dolgoznak ebben a foglalkoztatási formában.

Marosi Gábor

Kaposmérőben faaprítéknak gyűjtik az alapanyagot

Fotó: Lang Róbert

Tavaly január és december között még bruttó 116 ezer forintért pakolták az ágakat a faaprító gépbe a kaposmérői közmunkások, most már bruttó 133 ezer 400 forintért végzik el a munkát. A levonások után pontosan 88 ezer 711 forintot kapnak kézbe. 

– Semmire sem elég ez a pénz, ezért kénytelen vagyok hétvégén is dolgozni – panaszkodott az egyik mérői közmunkás, Horváth János. 

– Három gyereket kell etetnem otthon, ami nagyon sok kiadást jelent. Örülnék annak, ha több pénzt kapnék, vagy az önkormányzat felvenne főállású dolgozónak, de erre egyelőre kevés az esély – mondta a férfi. 
– Természetesen boldog vagyok, hogy az idei évtől 11 ezer 500 forinttal többet vihetek haza, de azért még emelhetnének az összegen – vette át a szót egy másik közmunkás, Pék Józsefné. – Nincsenek nagy igényeim, de ha már 100 ezer forintot keresnék, annak örülnék. Négyen élünk egy háztartásban, ezért meg tudunk élni – tette hozzá az asszony. 
Kaposmérőben bő tíz évvel ezelőtt még több mint negyven közmunkást foglalkoztattak, most azonban alig tudnak „összeszedni” öt-hat embert. Prukner Gábor, a község polgármestere a sonline.hu-nak elmondta, örvendetes, hogy sokan kitörtek a közmunkaprogramból és el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, azonban – más településekhez hasonlóan – tudnának munkát adni az embereknek. 
– Azért is, mert Somogyban nem teljes a foglalkoztatottság és jelentősebbnek mondható a munkanélküliség, mint az ország nyugati részén – emelte ki Prukner Gábor. – Másrészt nem olyan erősek az önkormányzatok, hogy saját forrásból el tudják végezni azokat a feladatokat, melyet a közmunkások csinálnak. Többször javasoltam már különböző fórumokon, hogy a közmunkára költött pénz helyett ahhoz adjanak forrást, hogy legalább minimálbéren foglalkoztathassunk embereket és velük végeztessük el a fűnyírási és más településkarbantartási feladatokat. Egyelőre azonban nem változott semmi – hangsúlyozta Kaposmérő polgármestere. 
Prukner Gábor arról is beszélt, szociális segély formájában havonta plusz 20 ezer forintot kapnak azok a közmunkások, akik legalább hat hónapot már eltöltöttek a programban. Ez egy ösztönző rendszer és kicsit gyógyír is arra, hogy együtt tudjanak dolgozni az önkormányzat saját embereivel, akik náluk magasabb bért kapnak. 
 

 

Értéket teremtenek

A határ menti településeken is évek óta alkalmaznak közmunkásokat. Őrtilosban jelenleg tíz embert foglalkoztat az önkormányzat. Kelei Zita polgármester elmondta, elégedettek a brigáddal és a létszámmal, bővíteni nem is nagyon tudnának, mert nincs, akit „mozgatni” lehetne. Hozzátette, a tíz közmunkás közül nyolcan a falu gondozását látják el, egy ember adminisztratív munkát végez, egy másik pedig konyhai kisegítőként dolgozik. 
Lakócsán húsz közmunkás dolgozik. Csonka József polgármester elmondta, mindannyian értékteremtő munkát végeznek, nélkülük nem lenne rendezett a település. – Jó lenne felvenni őket főállásba az önkormányzathoz, de erre nem igazán van lehetőségünk – emelte ki. – Azon dolgozunk, hogy a faluban létrejöjjön az étrendkiegészítő tabletta gyár, melyet egy vállalkozó szeretne elindítani. Minden segítséget megadunk, hiszen fontos lenne a munkahely a helyieknek. A gyárban körülbelül 30 embert tudnának foglalkoztatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában