Üvegvisszaváltás

2024.03.02. 19:47

Automata már mindenhol van, de belevalót még csak kevés üzletben találtunk

Habár még nagyítóval kell keresni őket, de megjelentek a boltok polcain az első visszaváltható PET-palackok. Kaposváron egyelőre egy üzletláncnál kaphatók ilyen termékek, de már működik a visszaváltás.

Koszorus Rita

Egyetlen kaposvári üzletláncban kaptunk visszaváltható csomagolású terméket. Rövid bolyongás után az eladók segítségét kértük, akiktől megtudtuk, hogy az Aldiban már három különféle ízesítésű saját márkás ásványvízből van visszaváltható fajta. A Repont is működik a kaposvári áruházban, gond nélkül visszavette a kiürült üveget. Az automatába csak üresen, nem összenyomva és a kupakkal együtt lehet visszadobni a palackot. Amint ez megtörténik, kiadja a gép a blokkot, amelyet a pénztárnál leolvasva visszakapjuk az 50 forintot. Az eladó rövid tanácstalanság után beütötte a Repont bón kódját és már kaptuk is vissza az ötvenesünket. 

 Köszönöm a lehetőséget,

- mondta lelkesen a pénztáros, hiszen neki mi voltunk az elsők, akik műanyag palackot vittek vissza. 


Január 1-től lépett életbe az italcsomagolásokra vonatkozó új jogszabály, amely szerint a kereskedők kötelesek 50 forintos visszaváltási díjat felszámítani, amit jól láthatóan fel is kell tüntetni a termékeken. Az induláskor utánajártunk, hogy a Repontok üzemelnek-e már, de akkor még nem lehetett egyetlen automatát sem használni. Most újra nyakunkba vettük a várost és visszaváltható PET-palackokat kerestünk. A nagyobb áruházak közül a többség még nem kezdte el a termékek forgalmazását. Megkeresésünkre Tő­zsér Judit, a Lild Magyarország szóvivője azt közölte: mind a 202 üzletükben a lehető legnagyobb kapacitású visszaváltó gépeket telepítették, melyek üzemképesek és készen állnak arra, hogy a betétdíjas palackokat visszavegyék. Ám az áruházlánc polcain jelenleg még nem található visszaváltható csomagolású ital, azok fokozatosan fognak megjelenni a következő hónapokban. 
Ugyanez a helyzet a Spar Magyarországnál is, Maczelka Márk szóvivő elmondta, hogy ott sem jelentek még meg a visszaváltható üvegek. 

Hiába kerestük a piktogrammot az üdítőkön, ásványvizeken a Tesco helyi áruházában is.

 Hevesi Nóra kommunikációs vezető tájékoztatása szerint még nem kezdték meg az árusítást. Egy kaposvári élelmiszerboltban azt mondták: az egyik legnagyobb üdítőital-gyártótól tudják, hogy csak év végén jelennek meg az ötven forintot érő üvegek. 

Olvasóinkat is megkérdeztük, hogy mit gondolnak a témával kapcsolatban.

Lakatos Eszter
Pócza Kálmán
Horváth Lili
 Nem tudtam, hogy milyen az üvegvisszaváltási rendszer, azt sem hallottam még, hogy lesz ilyen. De nagyon jónak tartom, hogy most megtudtam ezt. Nem veszünk már régóta flakonos innivalókat, mert mi otthon szűrjük a vizet és így nem keletkezik hulladék sem. Persze előfordul néha, hogy egy-egy üveggel veszünk, úgyhogy élni fogunk vele. Hallottam róla, hogy majd vissza lehet vinni az üres műanyagpalackokat az üzletekbe, szerintem ez egy nagyon jó dolog. De nem hiszem, hogy én élni fogok a lehetőséggel. Hiába adnak érte 50 forintot, úgy érzem, én túl lusta vagyok ahhoz, hogy visszavigyem az üveget a boltba, mert az még egy plusz utat jelent az üzletbe.  Tudtam, hogy el fog indulni hamarosan az üvegvisszaváltás, de azt nem tudom, hogy pontosan mi lesz. Általában odafigyelek, hogy a lehető legkevesebb hulla dékot termeljek, a műanyagot már eddig is szelektíven gyűjtöttem. Szerintem ez egy pozitív változás és én biztosan használni fogom a boltoknál található Repontokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában