Agrárminisztérium

2024.04.13. 05:26

Indul a 2024. évi egységes kérelmek benyújtása

Megjelentek az egységes kérelmek benyújtásához szükséges jogszabályok. Így a gazdálkodók 2024. április 10. és 2024. június 10. között, 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímre nyújthatják be kérelmeiket.

Fotóillusztráció

Ezzel hivatalosan is elindul az új Közös Agrárpolitika végrehajtásának második éve, ahol a 2023-ban megismert támogatási jogcímekre nyújthatják be kérelmeiket a gazdálkodók. A Magyar Államkincstár elektronikus felülete 2024. április 10-én, azaz ma nyílik meg és június 10-ig idén is szankciómentesen adhatók be a kérelmek. Így a tavalyinál mintegy 10 nappal több idő áll rendelkezésre a kérelmek elkészítésére és beküldésére. A 2024. évi egységes kérelemben a termelők 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcím után tudnak majd támogatást igényelni, kifizetési kérelmet benyújtani, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A KAP Stratégiai Terv módosításából eredő, valamint az új támogatási időszak első évének tapasztalatai alapján módosított új szabályok tartalmát a gazdálkodók az elmúlt hónapokban kiadványokból, szakmai anyagokból és tájékoztató fórumokon már megismerhették. A részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendeletek a társadalmi egyeztetést követően, 2024. április 9-én a Magyar Közlöny 2024. évi 43. számában megjelentek. A jogszabályok itt olvashatóak: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/c6cb3bbca63b83ac2a6b8c5d82cc682799c81b7a/megtekintes

A gazdák, az őket segítő falugazdászok, a szaktanácsadók és egyéb közreműködők felkészítése idén is lezajlott, ugyanakkor a képzések és fórumok folytatódnak. Érdemes rendszeresen felkeresni a KAP Stratégia Terv ismertetését és a végrehajtással kapcsolatos tájékoztatást szolgáló tematikus honlapot, amely a https://kap.gov.hu/ címen érhető el. Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tematikus, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjai is a gazdálkodók következetes tájékoztatását célozzák. Ezeken túl a Magyar Államkincstár honlapján hamarosan elérhetővé válnak a kérelembeadással kapcsolatos, szokásos tájékoztató közlemények is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában