Iskolai leleményesség

2024.05.23. 11:25

Már csak papíron egyszerű a gyűjtés

Leleményes módon szervezték meg néhány somogyi iskolában az idei papírgyűjtést. Pedagógusok úgy döntöttek, nem bajlódnak a gyűjtést szervező MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. regisztrációs felületén a sok adminisztrációval, hanem egy másik cégtől magánszemélyként igényelnek konténert. Az ötlet bevált, és meggyorsította a papírgyűjtési folyamatot.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Kettő, egyenként három köbméteres konténert és egy kisbuszt töltöttek meg papírral a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola és Óvoda diákjai néhány héttel ezelőtt. A tanulók és szüleik pontosan 4060 kilogramm papírt, kartont és nem használt könyvet vittek be az intézménybe. A több mint négy tonnáért 81 ezer 200 forintot, vagyis kilónként 20 forintot kapott az iskola diákönkormányzata. A pénzhez azonban nem juthattak volna hozzá ennyire egyszerűen az iskola egyik tanára nélkül. 

A diákönkormányzatot támogató pedagógusunknak sikerült megoldást találnia arra, hogy meg tudjuk szervezni az idei papírgyűjtést.

– mondta Lukács Anett az intézmény igazgatója. – Iskolaként nem tudtunk regisztrálni a MOHU oldalon keresztül. Nagyon sok mindent kellett hozzá kitölteni, ami rengeteg idő és papírmunka, ráadásul a gyűjtés után csak jóval később jutottunk volna hozzá a pénzhez. 

A munkatársam ezért úgy döntött, nem bajlódik ezzel, hanem magánszemélyként próbálja intézni a gyűjtést. Felhívta a marcali szeméttelepet, akik nyitottak voltak az ötletre. A nevére kiállítottak egy szállítólevelet, majd a gyűjtés után egy számlát, és odaadták neki az összegyűjtött papírért járó 81 ezer 200 forintot. Adót ezután nem kellett fizetnie, mert 200 ezer forintig adómentes bevételnek számít. Miután a kollégánk megkapta a pénzt, befizette a diákönkormányzatnak

 – mesélt a folyamatról Lukács Anett

A gyűjtésért járó pénzből a jól tanuló és kiváló sportoló diákokat jutalmazzák. Érmeket, könyveket, édességeket vásárolnak majd belőle. 

A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolához tartozó intézményekben a 2023–2024-es tanévben nem szerveztek papírgyűjtést, mert nem tudták teljesíteni azokat a feltételeket, melyeket előírt a MOHU. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna a Kodály-iskola főigazgatója megkeresésünkre elmondta: legutóbb a 2022–2023-as tanévben volt gyűjtés, ezért is keresik a megoldást arra, hogy a következő tanévben lehetőséget tudjanak biztosítani a gyerekeknek.  

Az osztályok közötti versenyszellemet, a fenntarthatóságra nevelést is erősítette ez a tevékenység.

 – hangsúlyozta a főigazgató. 

A papírgyűjtéssel kapcsolatban megkerestük a MOHU sajtóosztályát. Válaszukban azt írták, az iskolák kettő lehetőség közül választhatják ki a gyűjtés menetét. Alapítványként vagy saját adószámmal rendelkező oktatási, nevelési intézményként a Partnerportálon keresztül regisztrálhatnak, illetve magánszemélyként. Utóbbi formában nem kell regisztrálni, csak felvenni a kapcsolatot a területileg illetékes szolgáltatóval. 

A MOHU sajtóosztálya arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a gyűjtésre kartont, hullámkartont, irodai papírt és újságot lehet bevinni. Idén márciusig 10 forintot adtak ezekért kilónként, most viszont már dupla annyit. Hozzátették: a regisztráltaknak utalással fizetnek, magánszemélyeknek közvetlenül a mérlegelés után készpénzen adja oda az összeget az intézményi szolgáltató. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában