Számlázás

2024.05.27. 11:28

NAV: fontos a pontosság!

Ha valaki egyéni vállalkozást indít, meg kell határoznia tevékenységi körét és ki kell alakítania számlázási gyakorlatát. Különösen igaz ez a katás adózókra.

Harsányi Miklós

Fotó: Elnur

Katás egyéni vállalkozó bevétele nem származhat kifizetőtől, sem ingatlan-bérbeadásból. A NAV hétfőn azt is közölte: ha ez mégis megtörténik, a bevétel megszerzését megelőző nappal a kataalanyiság megszűnik.

 Az adózók gyakran összekeverik a turisztikai célú magánszálláshely-szolgáltatást és az ingatlan-bérbeadást, és a tevékenységi kör meghatározásánál tévesen választják ki az ezekre vonatkozó ÖVTJ-kódot.

– tájékoztatott az adóhatóság. 

 Amellett, hogy a két különböző tevékenységre eltérő adózási szabályok vonatkoznak, a katás adózó nem is végezhet ingatlan-bérbeadási tevékenységet.

Ha mégis bérbe szeretné adni ingatlanát, azt nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként teheti meg (ezt a 101E adatlapon kell bejelenteni). Ekkor a bérbeadással megszerzett, önálló tevékenységből származó jövedelemével a személyijövedelemadó-bevallásban kell elszámolnia. A NAV közleményében arra is felhívta a figyelmet: katás adózó termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékeként nem szerezhet bevételt kifizetőtől. A kéziszámla adatainak Online Számla rendszerbe rögzítésekor, illetve az Online Számlázó használatakor a vevő típusának meghatározása kulcsfontosságú. Nem áfaalany (magánszemély) vevő esetében a „Nem áfaalany (belföldi vagy külföldi) természetes személy” vevői státuszt kell kiválasztani.

– Gyakori probléma magánszemély vevő esetében, hogy tévesen „Belföldi áfaalany” státusszal és adóazonosító jellel történik a számla kiállítása, vagy az adatok online rögzítése – közölték. – Ilyenkor a számlát javítani kell.

  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában