Nincs indok

2017.07.27. 09:59

Emelik a liszt árát, drágább lesz a kenyér is

Augusztustól várhatóan 5-10 százalékkal drágul az új termésből előállított liszt, de több somogyi sütöde vezetője szerint az ősszel újabb áremelkedést jelenthetnek be a malmok. Emiatt hamarosan nőhet a kenyér és a péksütemények ára.

Harsányi Miklós

– A következő lisztszállítmányért előreláthatóan már 10 százalékkal többet kell fizetnünk – mondta Tóth Tamás, a toponári pékség vezetője. – Ez érdekes, mivel napok óta hallani, hogy elegendő mennyiségű és jó minőségű búza termett. Hetente nagyjából 3000 kilónyi lisztet rendelünk, s nem mindegy, mennyiért jutunk hozzá.A liszt alapvetően befolyásolja a sütőipari termékek árát, ehhez viszont nem kívánnak hozzányúlni a toponári pékségben. Tóth Tamás szerint az iparág szereplői keményen dolgoznak a talpon maradásért, ők inkább az egyéb költségek lefaragásával, illetve műszak szervezéssel próbálják kivédeni a lisztdrágulás következményeit.

Martzy Ferenc, a siófoki Marci Pékség tulajdonosa szerint, ha a malmok árat emelnek, előbb-utóbb vállalkozásuk is kénytelen hasonló döntést hozni. Cégük, mely közel 70 dolgozónak ad munkát, a főidényben csaknem 250 üzletet lát el friss pékáruval. Úgy értesült: augusztus 20 után kilónként 3-4 forinttal drágulhat a liszt, ehhez hasonló következhet be kora ősszel, sőt, egyes jelzések alapján az idén még egy harmadik áremelés sem zárható ki. Ács József, a kaposvári Ács Pékség vezetője kiemelte: az öt százalékos áremelést nem hárítják át a vásárlókra, ezt az üzletpolitikát viszont nagyobb mérvű drágulás esetén nem tudják garantálni.

Nincs indok az áremelésre

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Somogyi Hírlap érdeklődésére kifejtette: pontos, hivatalos információjuk egyelőre nincs a lisztdrágulással kapcsolatban. A témában elhangzott sajtónyilatkozatokat nem kívánta kommentálni, s találgatásokba sem akart bocsátkozni. A 2017-es hazai búzatermésre utalva nyomatékosan arra hívta fel a figyelmet: szerinte jelenleg semmi nem indokolja a lisztáremelést.

– A malomipartól eddig még nem kaptunk semmilyen megkeresést az ügyben – folytatta a pékszövetség elnöke. – Így egyelőre nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel.

Megszűnt pékségek

Ha olyan jó a gabonatermés, s ennek ellenére mégis lisztáremelésre készülnek a malmok, akkor hogyan várják el egyesek, hogy a sütödék ne drágítsák meg előbb-utóbb a termékek árait? – mondta Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy Pékség tulajdonosa. – Azzal is érdemes tisztában lenni: nemcsak a kenyér vagy a zsemlye kerül majd többe, hanem például a száraztészta is. A liszt drágulás valamennyi piaci szereplőt érinti, s szerintem sokat elárul, hogy Somogyban az utóbbi 3-4 évben nyolc vállalkozás szűnt meg vagy alakult át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában