tisztújítás

2017.11.23. 18:39

Gombos Sándort lett újra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Gombos Sándor lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara régi-új elnöke: egyhangúlag választották meg a csütörtöki megyei küldöttgyűlésen, második vezetői ciklusát kezdi, s öt évre kapott bizalmat.

Harsányi Miklós

– Jó érzés tölt el, a választás eredménye egyértelműen jelzi a gazdák bizalmát – mondta a küldöttgyűlés után a Somogyi Hírlapnak Gombos Sándor. – Somogyban stratégiai ágazat a mezőgazdaság, kamaránk kiemelt célja az ágazat versenyképességének további erősítése, s a hatékonyság növelése. Lényegesnek tartom az értékteremtő fejlesztések, a műszaki-technológiai beruházások folytatását. A NAK közel 15 ezer somogyi termelő érdekét képviseli, s akárcsak az utóbbi években, úgy a jövőben is következetesen kiállunk értük.

Gombos Sándor a fő feladatok között említette, hogy megoldást találjanak a gabonaágazat problémáira, időről időre ugyanis gondot okoznak az alacsony felvásárlási árak, az ingadozás termelők tömegét érinti. A kárenyhítés érdekében a modern technológiák alkalmazását is a lényeges szakmai feladatok közé sorolta, akárcsak a kertészeti kultúrák hatékony fejlesztését. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke az érdek képviseleti munka erősítésén túl a szakképzés átalakítását is szorgalmazza. Rámutatott: döntő jelentősége van annak, hogy a gazdaság elvárásaira gyorsan reagáló oktatást-képzést folytassanak a mezőgazdasági iskolák.

– A fiatalok számára vonzóvá, szerethetővé kell tenni a mezőgazdaságot, csak így várható el, hogy zökkenőmentes maradjon az utánpótlás – folytatta Gombos Sándor. – Meggyőződésem, hogy a tanulásban hihetetlenül fontos a gyakorlat, melynek során rengeteg élményre, tapasztalatra tesznek szert a diákok. Ha a képzési rendszer olyan esélyeket, lehetőségeket csillant fel a tizen- és huszonévesek előtt, amely felkelti az érdeklődésüket, akkor egészen bizonyosan az utánpótlással kapcsolatos feladatokat könnyebben megoldja az ágazat. A legfrissebb számítások szerint évente legalább 200-300 új, kiválóan felkészült ifjú szakemberre van szüksége a somogyi mezőgazdaságnak.

A csütörtöki kamarai rendezvényen 15 országos küldöttet, négy etikai bizottsági tagot valamint kilenc osztályelnököt is megválasztottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában