NAK

2018.06.23. 11:30

Tisztult a piac – fordított áfa a trükközők ellen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítását javasolja. Somogyi gazdálkodók és cégvezetők szerint hatékony megoldást jelent a fennálló szabályozás, a régebben tapasztalt áfacsalás számottevően visszaszorult.

Harsányi Miklós

A NAK tapasztalatai szerint a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, december 31-én lejáró fordított áfa rendszere egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az érintett termékeknél jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export és számottevő mértékben tisztult a piac. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke szerint az utóbbi időszak eredményei alátámasztják a szabályozás fenntartása mellett szóló szakmai érveket.

Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója is egyetért a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbításával. A szakember rámutatott: a korábbi szabályozás számos visszaélésre adott lehetőséget, az áfatrükközés következtében súlyos milliárdoktól esett el az állam. Az akkor érvényben lévő jogi környezetet kihasználva feketekereskedők használták ki a rendszert, s a trükközéssel elcsalták a 27 százalékos forgalmi adót, ami huzamos időn át rendkívül érzékenyen érintette a központi költségvetést.

– A fordított áfa alkalmazása meghozta a várt változást, így a forgalmi adót már a végfelhasználó fizeti – hangsúlyozta a cégvezető. – Kereskedelmi társaság vagyunk, nem feldolgozó cég, s nem fizetünk és nem is igénylünk vissza áfát. Szerintem érzékelhető változást hozott az üzleti életben az évekkel ezelőtt bevezetett döntés, amit feltétlenül tanácsos fenntartani.

A köztestület javasolja, hogy amennyiben mégsem lehetséges a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítása, akkor a jelenleg érintett valamint az ehhez közvetlenül kapcsolódó termékek, alapvető élelmiszerek áfájának mértéke csökkenjen öt százalékra.

Papírokkal operáltak, az áru nem mozdult egy métert sem

– Hosszú évekkel ezelőtt nem volt ritka, hogy az áru ténylegesen nem tett meg egy métert sem, csak a papírokkal ügyeskedtek egyesek – hangsúlyozta Szabó Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke. Szerinte a rendelkezés tisztította a rendszert, s a fordított áfa alkalmazását más termékekre is kiterjeszthetnék. Szabó Tamás ugyanakkor azt is lényegesnek nevezte, hogy a visszaigényelt forgalmi adó minél előbb visszakerüljön a gazdálkodókhoz. Cél, hogy ez az idő a lehető legrövidebbre csökkenjen.

Laczkovics Sándor, a magyaratádi Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke amondó: minden olyan jogi kiskaput meg kell szüntetni, ami a trükközésre hajlamos „vállalkozók” érdeklődését felkelthetik.

Akárcsak más ügyekben, itt is lényeges a gyors reagálás és a határozott intézkedéssorozat, amely a szakma hosszú távú érdekeit is figyelembe veszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában