megyei időjárás

2021.01.07. 07:00

Hidegebb napra ébredünk, sok helyen szürke idővel

Csütörtökön Somogyban várhatóan vékonyodik a felhőzet, fokozatosan eloszlik a reggeli párásság, majd kisüthet a nap is, de ebben a térségben megvan az esély rá, hogy helyenként tartósan megmaradjon a párásság és a szürke rétegfelhőzet.

Sonline

Itt-ott előfordulhat futó zápor, illetve hózápor, de számottevő csapadék nem várható. Gyenge marad a légmozgás. Este, éjjel nyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet. Hajnalban, elszórtan hószállingózás, szitáló havas eső várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga:

csütörtök reggel 1,

csütörtök délután 4,

péntek reggel 1 fok körül alakul.

Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Pénteken borongós idő ígérkezik, északkeleten lehet még némi bujkáló napsütés a változó ködfelhőzet mellett. Elszórtan, főként az ország délnyugati és középső területein előfordulhat hószállingózás vagy szitáló havas eső. Éjjel csökken a felhőzet, de párásodik a levegő.

- Szombaton eleinte változóan felhős, párás, szűrt napsütéses, de helyenként tartósabban ködös idő a legvalószínűbb. Délután, délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Éjszaka dél, délnyugat felől terjeszkedő havazás, délkeleten néhol havas eső érkezése valószínű, miközben erősödő ÉK-i szél támad. A délnyugati, déli határvidéken, reggelig akár 10 cm hó is összegyűlhet.

- Vasárnap előreláthatólag országszerte borongós idő következik. A mediterrán ciklonnal érkező csapadék eloszlása még mindig bizonytalan, minden modellfutás más eredményt hoz valószínűbbnek. Az ország déli felén látszik nagyobb eséllyel több csapadék: délnyugaton elsősorban havazás formájában, míg délkeleten váltakozva hó, havas eső, ónos eső is lehet. Az északi országrészbe elszórtabban, még bizonytalan mennyiségben érkezik csapadék, az viszont nagyobb eséllyel hó formájában. Élénk, olykor erős lökésekkel kísért ÉK-i szél fúj.

- Hétfőre és keddre most felhős, szürke idő körvonalazódik elszórtan, időszakosan hószállingózásokkal, vegyes szitálásokkal. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik