megyei időjárás

2021.04.30. 07:00

A szép időt csak néhol zavarhatják meg kisebb záporok

Péntek hajnalban szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap is.

sonline

Napközben változó felhőzet és időszakos napsütés lesz jellemző, de délután egyre több gomolyfelhővel, melyből ismét előfordulhatnak szórványosan záporok, kisebb zivatargócok. Éjszaka zömében felhős lesz az ég, és elszórtan újabb záporok alakulhatnak ki.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek reggel 10,

péntek délután 19,

szombat reggel 10 fok körül alakul.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Érzelmi egyensúlyzavarokra utal az a tény, hogy míg egyrészt sokan extrovertáltabbá válnak, másrészt melegfronthoz köthető a suicid eseményekben tapasztalható emelkedés is. Gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Étvágytalanság is jelentkezhet. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szombatra kifejezetten meleg, de változóan felhős, helyenként átmenetileg napos időre van kilátás. Reggel, délelőtt megszűnnek a záporok, csökken a felhőzet, majd délután ismét növekszik a felhőzet és nő a szórványos esők kialakulásának esélye. A késő délutáni, esti, valamint az éjszakai órákban hevesebb zivatarokra is számítani kell.

- Vasárnap hidegfront éri el hazánkat eleinte erős délnyugati, majd viharos északira forduló széllel. Északnyugaton csökken, míg délkeleten még 25 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A front előtt napos, mögötte felhős idő várható, záporokkal, zivatarokkal, erős északnyugati széllel.

- Hétfőn országszerte alacsonyabb hőmérséklet és változóan felhős-napos idő ígérkezik, elszórtan kisebb esővel, záporral, mérséklődő széllel.

- Keddre viszonylag nyugodt, eleinte napos, majd délután vékonyan, mérsékelten felhős, csapadékmentes idő körvonalazódik gyenge vagy mérsékelt délies légmozgással.

- Szerdán élénkülő délnyugati széllel ismét melegebb légtömeg érkezhet hazánk térségébe. Napos-gomolyfelhős időre van kilátás, de délután már lehetnek helyi záporok is. (forrás: eumet.hu)

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik