Megyei időjárás

2022.11.10. 07:56

Ajtón kopogtat a hidegfront

Estig borult, párás idő várható. Az északkeleti, keleti tájakon kisebb eső, szitálás is lehet. Estétől északnyugat felől csökkenhet a felhőzet, a több helyen megélénkülő szél hatására. 13-15 fok körüli értékeket mérhetünk.

Fotó: Shutterstock

Somogy megye térségében csütörtökön eléri térségünket egy gyenge hidegfront. Hatására csökken a talaj közeli párásság és a ködhajlam, de erősen felhős, borongós idő lesz jellemző országszerte. A felhőzetből többnyire elszórtan fordul elő, összességében kevés eső. A délnyugati határvidéken lehet tartósabb, de gyenge intenzitású csapadék. A Dunántúlon megélénkül az északnyugatira forduló szél, míg másutt gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú légmozgás. Az esti órákban, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet. Ekkor említést érdemlő csapadék már sehol sem valószínű. Éjszaka nyugaton is mérséklődik a légmozgás. Tovább vékonyodó, csökkenő, változó felhőzet várható csapadék nélkül. 

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök reggel 8,
csütörtök délután 13,
péntek reggel 7 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Péntek reggel lehet párásság, ködfoltok, majd változó vastagságú, itt-ott időről-időre felszakadozó felhőzet kialakulása várható, így időszakos napsütésben is lehet bízni. A légmozgás általában gyengének ígérkezik, a keleti határvidéken élénkülhet meg északi irányból.

- Szombatra frontmentes, eleinte párás, ködfoltos, majd zömében felhős idő látszik kialakulni gyenge légmozgással. A kialakuló rétegfelhőzet a déli országrész felett vékonyodhat el, ott valószínűbb szűrt napsütés előfordulása.

- Vasárnap, hétfőn és kedden előreláthatólag magas szintű, frontfelhőzet nem lesz felettünk, de a Délire forduló légmozgás hatására ismét nő a talaj közeli ködhajlam, illetve az abból kialakuló, lassan, szeszélyes eloszlásban elvékonyodó rétegfelhőzet kialakulásának esélye. Hideg, ködös reggelek mellett napközben nyirkos, rétegfelhős, hűvösebb és napos, enyhébb tájak váltakoznak. Napsütésre elsősorban a délnyugati, nyugati országrészben látszik esély az ott időnként megélénkülő szélnek köszönhetően.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

forrás: eumet.hu met.hu windy.hu köpönyeg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!