Előrejelzés

2023.06.23. 08:20

Durva viharral érkezik a felfrissülés

Ugyan egy hidegfront érkezik fölénk pénteken, de napközben még meleg lesz. Délutántól pedig akár felhőszakadás és vihar is lehet.

Sonline

Illusztráció

Forrás: vaol.hu / Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Pénteken már hidegfront alakítja időjárásunkat, de folytatódik a túlnyomórészt napos idő. Délelőtt a Dunántúlon, délután már a középső országrészben is megerősödik az északi, északnyugati szél. A Dunántúlon már pár fokot visszaesik a hőmérséklet, kevésbé melegszik fel délutánra a levegő. 


Délelőtt és a délután első felében többnyire csapadékmentes időben lesz részünk, legfeljebb elvétve fordulhat elő egy-egy gyenge zápor, illetve zivatar.
A délután második felétől kezdődően, főként az esti, késő esti órákban, nagyjából a Tisza vonalában járó hidegfront elkezd aktivizálódni. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, kisméretű jég, és átmeneti erős szél kísérheti.

Ezzel egy időben délnyugat felől országszerte megnövekszik a felhőzet, és az ország más területein is egyre többfelé kell számítani esőre, záporesőre, esetleg mérsékelt zivatarra. Várhatóan az ország északi, északnyugati harmadán hullhat a legkevesebb csapadék.

A kora esti órákban, a Dunántúl északnyugati és középső részén, helyenként a legerősebb széllökések elérhetik a 80-90 km/h-t.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
csütörtök délután 32,
péntek reggel 19,
péntek délután 27,
szombat reggel 14 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a kánikula napközben. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. Forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombaton hidegfront mögötti mérsékelten meleg, az ország nyugati felén szeles, keleten mérsékelt légmozgás mellett, változóan felhős-napos időben lehet részünk, itt-ott kisebb esővel, záporral.

- Vasárnap, már növekvő előrejelzési bizonytalanság mellett, többnyire felhős idő valószínű, elszórtan kisebb esővel, záporokkal. Nyugaton még élénk maradhat az É-ias szél. Mérsékelten meleg, kissé hűvös idő ígérkezik.

Forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!