Előrejelzés

2023.08.06. 08:20

Vasárnap sem kell bikinire vetkőznünk Somogyban

A hét utolsó napján sem javul számottevően az időjárás Somogyban. Az előrejelzések szerint ismét záporokra van kilátás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ilmarinfoto

Vasárnap országszerte barátságtalan időre készülhetünk.
Kora délutánig alapvetően szürke, borongós, hűvös idő lesz jellemző, sokfelé előforduló időszakos vagy tartósabb esővel, záporokkal. Zivatarhoz már csak az északkeleti, illetve délkeleti határvidéken maradhat elég légköri energia, de ott is csak mérsékelt dörgés, villámlás fordulhat elő.
Kezdetben csak a Dunántúlon, majd a déli órákhoz közeledve a középső országrészben is felerősödik az ÉNY-i szél.


Délután országszerte erős lökésekkel kísért szél várható. Többnyire ÉNY-i irányból, de a Tiszántúlon még NYDNY-irányú szél a valószínűbb.
Fokozatosan, de egyre nagyobb területen kezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet, helyenként lecsökken a felhőzet, és kevesebb helyen várható eső is.
Keleten is lehűl a levegő, kifejezetten hűvös időre kell készülni. A jellemző maximum hőmérséklet nyugaton többségében 20 fok alá, keleten kevéssel 20 fok fölé ígérkezik.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
szombat délután 22,
vasárnap reggel 16,
vasárnap délután 18,
hétfő reggel 14 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia 

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet. Forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
-Hétfőn szeles, hűvös, de már változóan napos-felhős időben lehet részünk. Elszórtan, nagyobb valószínűséggel a délnyugati, nyugati és az északkeleti határvidéken futó záporeső, esetleg egy-egy zivatargóc kialakulhat, de az ország túlnyomó részén már nem esik. Délnyugaton maradhat gyenge a légmozgás.

- Kedden előreláthatólag délelőtt még élénk lehet a szél, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Változóan napos-felhős idő ígérkezik jellemzőnek, de elvétve ekkor sem zárható ki gyenge záporeső előfordulása. Többségében csapadékmentesen telik a nap.

- Szerdára már országszerte nyugodt, szélcsendes idő körvonalazódik. D-iesre fordul a légmozgás, határozottan javulni kezd az idő. Napsütéses, kellemesen magas hőmérsékletű idő a legvalószínűbb.

Forrás: eumet.hu 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában