Megyei időjárás

2023.09.13. 08:00

Fülledt idő előzi be a hidegfrontot

Szerdán délelőtt még folytatódik a nyugodt, késő nyárias időjárás, de már változó vastagságú, időről-időre megnövekvő, majd ismét vékonyodó, szakadozó felhőzet zavarja, szűri a napsugarakat. Csapadék nem hullik.
Front előtti fülledtség ígérkezik. Délen, délkeleten kifejezetten magasra emelkedhet a hőmérséklet az abban a térségben felélénkülő DNY-i légmozgásnak köszönhetően.
Délután, a nyugati országrész felett már zömében felhős égbolt várható, míg keletre haladva még ekkor is változó, szakadozottabb felhőzet a valószínűbb szűrt, bujkáló napsütéssel és kifejezetten fülledt meleggel.
Kora estétől, az északnyugati, nyugati határmegyékben szórványosan kialakuló zivatarok jelzik a változást hozó, hullámzó hidegfront érkezését. Az ország túlnyomó részén változóan felhős, csapadékmentes este ígérkezik.
Éjszaka is elsősorban az északnyugati határmegyékben valószínű szórványos eső, zápor, zivatar formájában. Az ország zömén nem hullik csapadék, bár elvétve kipattanhat egy-egy kis körzetet érintő zápor, illetve zivatargóc.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd délután 31,
szerda reggel 16,
szerda délután 30,
csütörtök reggel 18 fok körül alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat. A hőség leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Csütörtökön hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat. Változóan, szakadozottan, de többnyire erősen felhős égbolt mellett szórványosan, szeszélyes eloszlásban záporok, zivatarok alakulnak ki. Előreláthatólag délelőtt elsősorban az ország nyugati felén alakulnak ki szórványosan esők, majd délután a Tisza vonalában és a déli országrészben válik számukra kedvezőbbé a légköri helyzet. Egy-egy viharos góc is előfordulhat a déli és a keleti országrészben. Időről-időre megélénkül, zivatar környezetében megerősödik az É-i szél.

- Péntekre már csökkenő, szakadozott felhőzet, változóan napsütéses idő ígérkezik, de elszórtan, összességében kevés helyet érintően, ezen a napon is kialakulhatnak záporok. Délen és északkeleten zivatar is előfordulhat. Kellemesen, mérsékelten meleg idő valószínű.

- A hétvégére – már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – továbbra is az látszik a legvalószínűbbnek, hogy visszatér a meleg, késő nyári időjárás sok napsütéssel, friss hajnalokkal, de változó gomolyfelhőzettel és egy-egy helyi zápor, zivatargóc esélyével.

- Jövő hétfőre körvonalazódik egy hidegfront érkezése, mely előtt még fülledt, meleg idő valószínű, majd a délutáni, esti időszakban heves zivatarok kialakulásához kedvező helyzet látszik kialakulni. forrás: eumet.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!