Megyei időjárás

2024.01.17. 08:00

Egy gyenge melegfront éri el Somogyot

Szerdán egy melegfront éri el hazánkat.

időjárás

Fotó: EugeneEdge

 Napközben fokozatosan felélénkül a D-i szél, mely estére sokfelé meg is erősödik. A szél az északi, északkeleti országrész kivételével, de főként a Dunántúlra jelentősebb enyhülést hoz, északon még marad a szélcsendes, hidegebb légtömeg.
Délelőtt még lehetnek vékonyabban felhős területek, de napközben vastagodó felhőzet, majd késő délutántól északon már vegyes halmazállapotú csapadék, eső, ónos eső, hó egyaránt előfordulhat.
Éjszaka már másutt is egyre többfelé számítani lehet csapadékra, melynek halmazállapota már eső lesz. Reggelig délnyugaton van a legkisebb esélye csapadéknak.

A jellemző hőmérséklet átlaga:

kedd délután 3,
szerda reggel -3,
szerda délután 5,
csütörtök reggel 6 fok körül alakul.

 

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:


- Csütörtökön erős DDNY-i széllel további jelentős enyhülés várható. Alapvetően erősen felhős égboltra és többfelé előforduló esőkre, záporokra van kilátás. Délután legyengül a szél, és kelet felé elvonul a csapadék. Szokatlanul magasra emelkedik a hőmérséklet, majd este már hidegfront érkezik viharos ÉNY-i széllel.

- Pénteken hidegfront alakítja az időjárást. Általában erősen felhős, vagy borult lesz az ég, eleinte erős, majd mérséklődő É-i, ÉNY-i széllel. A Duna-Tisza közén lehet gyengébb a légmozgás. Néhol előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, havas eső. Fagypont közelébe hűl a levegő.

- Szombaton front mögötti tiszta idő valószínű, gyenge légmozgással. Ismét erősebb fagyra van kilátás a hajnali időszakban.

- Vasárnap is még a nap nagy részén napsütéses idő látszik valószínűbbnek. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!