Megyei időjárás

2024.01.08. 08:00

Eső nélkül hűl tovább a levegő

Hétfőre várhatóan elhagyja a térséget a csapadék zöme, de a déli megyékben még előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás.

Sonline.hu

Szeles, idő várható, északon csökkenő felhőzettel, míg délen erősen felhős éggel.
A középső országrész kivételével még erős, időnként viharos É-i szél fúj, ami további sarkvidéki eredetű levegőt szállít az ország térségébe.
A hőmérséklet napközben is többfelé fagypont alatt maradhat.
Éjszaka mérséklődik valamelyest a légmozgás. Északon kevesebb felhő, délen még sok felhő valószínű, és ott bár kevesebb helyen, de továbbra is előfordulhat hószállingózás, kisebb hóesés. Gyorsan csökken a hőmérséklet, erős fagyra kell készülni. Az ismert fagyzugokban, a szélvédett mélyedésekben -10 fok köré hűl a levegő.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő reggel -3,
hétfő délután -1,
kedd reggel -4 fok körül alakul.

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Kedden a déli országrészben még helyenként erősebben felhős lehet az ég, de számottevő csapadék nem hullik, azonban reggel ott néhol még előfordulhat hószállingózás. Az ország többi részén napos, száraz idő várható. Mérsékelt, északkeleten eleinte még élénk ÉK-i szél fúj.
- Szerdán, csütörtökön frontmentes, szélcsendes, túlnyomóan derült, napos, éjszakánként erősen fagyos, napközben 0, vagy kevéssel 0 fok fölötti, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás.
- Pénteken – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – marad a napsütés, ugyanakkor egy hidegfrontnak köszönhetően, a Dunántúlon és a Tiszántúlon ismét megerősödik az É-i szél, további utánpótlása érkezhet a hideg levegőnek. Nem lesz jellemző, de a középső országrészben elvétve nem kizárt gyenge hózápor. forrás: eumet.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!