Időjárás

2024.02.11. 08:00

A szél és a front alakítja időjárásunkat

Vármegyénk déli részén továbbra is erősen fúj majd a szél, valamint eső is várható.

Sonline.hu

Fotó: Bargais

Somogy megye térségében vasárnap napközben már csak a déli részben fúj erősebb déli szél. Délkeleten azonban viharos (60-80 km/ó) lökések is előfordulhatnak délelőtt. Emellett többnyire erősen felhős égbolt lesz jellemző, de itt-ott rövid időszakokra felszakadhat a felhőzet, előbújhat a nap. Északnyugat felől kiterjedtebb esőmező terjeszkedik. Délutánig elsősorban a Dunántúl északi és középső területein, valamin az északi határmegyékben valószínű eső, záporeső. Délután várhatóan hidegfront éri el az északnyugati országrészt. Ott északnyugatira forduló, ismét erősödő szélre van kilátás. Késő délutántól, a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben is nő a záporok esélye, sőt akár az ég is megdörrenhet. Este, éjjel nyugaton borult, keleten változóan felhős égbolt ígérkezik. Nyugaton többfelé várható időszakos eső, míg a középső és keleti térségben inkább csak szórványosan fordulnak elő záporok. A déli szél mindenhol elgyengül, leáll, míg a kezdetben, nyugaton még élénk, erős északnyugati szél hajnalra veszít erejéből.
A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat délután 17,
vasárnap reggel 10,
vasárnap délután 15,
hétfő reggel 7 fok körül alakul.
 

 

Orvosmeteorológia
Egy érkező mediterrán ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A legvalószínűbb folytatás:
- Hétfőn hidegfront alakítja az időjárást. A nyugati és középső országrészben élénk, olykor erős északnyugati szél várható, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Alapvetően erősen felhős égbolt ígérkezik, de a Dunától keletre időről-időre felszakadhat a felhőzet. Kisebb eső, zápor elvétve előfordulhat.
- Kedden már zömében napsütéses időre van kilátás mérsékelten felhős időszakokkal. Az északi szél délelőtt még élénk, erős lehet a nyugati és keleti országrészben, majd délután ott is gyengülni látszik. Éjjel derült, szélcsendes, hideg idő ígérkezik. Csökken, de így is a sokévi átlag felett marad a hőmérséklet.
- Szerdán már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de szélcsendes, derült vagy gyengén felhős, fátyolfelhős, az évszakos átlagnál 5-6 fokkal enyhébb idő következik.
- Csütörtökre egyelőre mérsékelten felhős, változóan napos idő körvonalazódik gyenge, déliesre forduló légmozgással, átlagosnál pár fokkal enyhébb délutánnal.
- Pénteken, szombaton előreláthatólag felhősödés és kisebb eső érkezhet.

forrás: met.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!