Tispol-akció

2017.08.29. 11:30

Repkedtek a sárga csekkek – 74 gyorshajtót meszeltek el

A legutóbbi Tispol-akcióban sebességtúllépés miatt 74 közigazgatási eljárást indítottak megyénkben a rendőrök: a közlekedésbiztonsági akció három napig tartott, s hamarosan újabb ellenőrzéssel szembesülhetnek a járművezetők. Gyorshajtás, elsőbbség és kanyarodási szabályok megsértése: Somogyban ezek a vezető baleseti okok.

Harsányi Miklós

– Az európai kampány elsősorban a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek vezetőinek kiszűrésére irányult – közölte lapunkkal hétfőn Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Az ellenőrzés kiterjedt az illegális migráció, az embercsempészés, a kábítószerrel valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

Az idén még három nemzetközi közúti Tispol-akciót tartanak. A kampányok szervesen illeszkednek a hatályos európai uniós programokhoz, ezzel megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak. Orbán Zoltán kifejtette: a Tispol egy-egy hetet jelöl meg az ellenőrzések európai szintű végrehajtására, mely hétfő reggel kezdődik, s vasárnap éjjel ér véget. A kijelölt időszakon belül az egyes tagállamok eldönthetik, hogy lehetőségeiknek és a helyi sajátosságoknak megfelelően milyen időtartamban – két, három nap – szervezik meg saját nemzeti ellenőrzéseiket.

Hazánkban szeptember 11-től 13-ig tart majd a Seatbelt, azaz a biztonsági öv vizsgálat, október 9-14 között zajlik a Truck and Bus, azaz a tehergépjármű- és autóbusz-ellenőrzés, míg december 15-től 17-ig az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére irányul a vizsgálat. Orbán Zoltán rámutatott: a Tispol célja, hogy európai szintű közúti ellenőrzésekkel is hozzájáruljon az Európai Bizottság által meghatározott közösségi célkitűzés eléréséhez, mely szerint 2010 és 2020 között felére csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma.

Somogyban tavaly, illetve az idén június elejétől augusztus 28-ig közel 800 olyan közúti közlekedési baleset történt, amelyben rendőri intézkedési volt. Orbán Zoltántól tudjuk: 2017-ben ugyanebben az időszakban mindössze egy százalékkal kevesebb balesetnél kellett a kollégáinak helyszínelnie. – A személyi sérüléses balesetek száma kis mértékben növekedett, az anyagi káros baleseték csökkent – vont mérleget. – Ellenben fontos kiemelni, hogy 2016-hoz képest több mint 66 százalékkal kevesebb halálos tragédia történt a vizsgált időszakban.

Gyorshajtás, az elsőbbség valamint a kanyarodási szabályok megszegése volt a vezető baleseti ok. Orbán Zoltán rámutatott: a forgalom nagysága számottevően nem változott Somogyban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyáron Balatonvilágos térségében az M7-es autópályán az enyingi csomópont előtt péntek délutántól vasárnap estig a Balaton felé, vasárnap a főváros irányába torlódnak fel a közlekedők, esetenként csak lépésben lehet haladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában