Adótraffipax

2017.10.12. 11:30

Feketefoglalkoztatás: 26 milliós bírságot szabott ki a NAV

Száz esetben nem kaptak nyugtát a revizorok: az Adótraffipaxon előre meghirdetett nyári akció keretében közel 800 ellenőrzést végeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Több mint 26 millió forint bírságot szabtak ki, öt alkalommal elrendelték az üzlet bezárását.

Harsányi Miklós

Szabadstrand Balatonlelle,vihar előtt

A NAV munkatársai fesztiválokon, strandokon, vásárokon, piacokon, üzletekben, éttermekben, szálláshelyeken és különféle szolgáltatóknál is ellenőrzést végeztek. Poszovácz Gabriella, az adóhatóság megyei igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön közölte: idén kiemelt figyelmet kaptak a zöldség, gyümölcs és közterületi árusok. A nyugtaadásra, az alkalmazottak bejelentésére valamint az online pénztárgép szabályos használatára terjedtek ki az ellenőrzések.

– Előzetes kockázatelemzés alapozta meg a vizsgálandó vállalkozások kiválasztását – folytatta a sajtóreferens. – Ennek köszönhetően az ellenőrök ott jelentek meg, ahol az elemzések alapján vélhetően valami nem volt rendben. A piacokon, vásárokon pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választották ki a revizorok, hogy melyik gazdálkodókat kell ellenőrizni.

A vizsgálatok az akciót megelőzően a NAV honlapján található Adótraffipaxon is nyilvánosak voltak, ám így is 20 százalékuk valamilyen szabálytalanságot mutatott. A célzott kiválasztás eredményeként száz esetben nem kaptak nyugtát az ellenőrök: nyugtahiány és feketefoglalkoztatás miatt közel 26 millió forint bírságot szabtak ki, s öt üzletet kellett 12 napra bezárni. A nyáron négy esetben derült fény arra, hogy valaki adószám nélkül folytat adóköteles tevékenységet.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában