Azonnal lépni kell

2017.11.23. 09:00

Éhezteti, veri a gyerekét – félelem családi körben

Az óvónők, pedagógusok és a gyermekorvosok felelőssége is nagy, mert ha észrevesznek valamit, azonnal lépniük kell.

K. G.

Az elmúlt másfél évben 17 kiskorú veszélyeztetési ügyet tárgyaltak a Kaposvári Törvényszéken. Valójában több hasonló ügy végződik a somogyi bíróságokon, mert ha más, súlyosabb bűncselekményekkel társul a kiskorú veszélyeztetése, akkor azt más kategóriában rögzíti a statisztika. De nem csak akkor sérülnek a gyermeki jogok, ha kiskorú veszélyeztetése történik, hanem akkor is, ha súlyosabb bűncselekmények, például szexuális erőszak áldozatai lesznek.

– A kiskorú veszélyeztetésének a törvény szerint két módja van – magyarázta Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője. – Az egyik az, ha a szülő arra veszi rá a gyereket, hogy menjen el lopni, vagy más bűncselekményeket kövessen el. A másik az, ha a szülő bántalmazza a gyereket, illetve a fejlődését veszélyezteti. Ez megvalósulhat úgy is, hogy nem ad neki enni, nem törődik vele, nem viszi el orvoshoz.

Vadócz Attila szerint minden bíróságra kerülő ügynek komoly előzménye van, mert ez a nyomozások, gyámhatósági eljárások vége. – Nem mondanám, hogy a szegénység az oka ezeknek a bűncselekményeknek, hiszen tárgyaltam már olyan ügyet, ahol jó anyagi körülmények között élő családban történt szexuális erőszak a gyermek sérelmére, pedig a családról minden tanú azt állította, hogy tudomásuk jól élnek – mondta Vadócz Attila. – Azt viszont igaznak tartom, hogy minden társadalmi csoportnál nagy lehet a látencia az ilyen bűntények terén.

Az érintettek ugyanis félnek és szégyellik a történteket, ami így sokszor a családban marad. Vadócz Attila hozzátette: az utóbbi időben érezhetően igyekeznek mindent megtenni a hatóságok, hogy minél több ilyen ügy derüljön ki. Ebben azonban az óvónők, pedagógusok, gyermekorvosok felelőssége is nagy, mert ha észrevesznek valamit, azonnal lépniük kell, így a további jogsértések megelőzhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában