kegyetlen időjárás

2017.11.10. 11:30

Mozgalmas szezont zárt a balatoni viharjelzés

Több volt a viharos nap az elmúlt nyáron, amely jelentős feladatot adott a Siófoki Obszervatóriumban dolgozó szakembereknek. Strandolás szempontjából azonban mégis jónak minősíthető az idei nyár, hiszen forró napokból sem volt hiány a tónál.

Koszorus Rita [email protected]

Többször működött a viharjelzés a Balatonnál az idei nyáron, mint korábban. Október végéig a nyugati medencében 2634, a középső medencében 2235, a keleti medencében 2259 órán át volt érvényben első- vagy másodfokú viharjelzés. Erős viharok a szezon végéig 13 alkalommal érték el a magyar tengert, míg tavaly öt erősen viharos nap volt, 2015-ben pedig kilenc. Áprilistól kezdve szinte minden hónapban több viharos nap is volt a tónál, amikor 90 km/h-át meghaladó szelet mértek a műszerek.

A legnagyobb vihar július közepén csapott le a Balatonnál, amely egyben a hónap legforróbb napja is volt. A tó délkeleti részére orkán erejű vihar sújtott le, jelentős károkat hagyva maga után hiszen a szél fákat csavart ki, vitorlásokat rongált meg.

Az ősz sem múlt el szokatlanul erős viharok nélkül, ugyanis októberben négyszer is elemi erővel csapott le az időjárás a magyarok tengerére.

– Kimondottan szokatlan időjárási jelenség volt az október 29-i vihar – emelte ki Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője. – Ebben az időszakban ugyanis a legkisebb a viharciklonok kialakulásának esélye. Ezen a napon Siófokon 131 kilométeres szelet is mértünk, de Balatonőszödön 125,6, Fonyódon pedig 121 kilométeres szél volt.

Ez a vihar volt egyébként a szezon második legerősebbje, tette hozzá Horváth Ákos. – A Meteorológiai Szolgálat mindent megtett annak érdekében, hogy a mozgalmas időjárást pontos előrejelzések előzzék meg – húzta alá a szakember. – Voltak izgalmas helyzetek, így a Balaton átúszás is. Amikor a versenyt követő két óra múlva már közel 100 kilométeres szél csapott le a tóra. Hogy mégsem kellett a rendezvényt lefújni és a résztvevők nem kerültek életveszélybe a sok mérés és számítás feldolgozásának köszönhető.

Horváth Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt szezonban egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem volt, amely a meterológiai előrejelzések pontatlansága, vagy késése miatt következett volna be.

A Siófoki Obszervatórium vezetője kérdésünkre elmondta: idén még zavartalanul tudták munkájukat végezni. – Az eredményes mérésekhez nagyban hozzájárult, hogy eddig még nem történ meg a környezet beépítése és így zavartalanul végezhettük méréseinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában