börtön meló

2017.12.15. 14:00

Új piacok után kutatnak a kaposvári börtönben

Piackutatást végez a megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, ahol a fogvatartottak már több mint 90 százaléka dolgozik, de tovább bővítenék az intézményben a foglalkoztatást.

Harsányi Miklós

– A fogvatartottak biztosítékbetétet szerelnek vállalatunknak, s határidőre végeznek a vállalt munkával – mondta Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója. – A börtönbe hetente van ki- és beszállítás, s a készterméket többnyire német, francia és olasz megrendelőknek értékesítjük. Jelenleg évi tízmillió forint körüli üzletről van szó, s egyeztetünk a folytatásról. Kedvező esetben jövőre akár 30 százalékkal nőhet a megrendelés értéke.

Orosz Zoltán őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője lapunkat arról tájékoztatta: a fogvatartotti foglalkoztatás bővítése miatt az intézet piackutatást végez, új munkahelyeket, munkafolyamatokat térképeznek föl, új partnerekkel igyekeznek szerződést kötni. Céljuk a munkára kötelezett fogvatartottak teljes körű foglalkoztatása.

– A belső ellátásban dolgozó fogvatartottakon kívül többen betanított segédmunkásként dolgoznak a szereldében külső megrendelésekre – folytatta a szóvivő. – A munkára kötelezhető fogvatartottak több mint 90 százaléka dolgozik a kaposvári intézetben. A mosodai kapacitás nagyobb kihasználása érdekében további partnereket keres az intézet.

A börtönben a befogadás, szállítás és a szabadulás miatt változó a létszám, az év során átlagosan 140-160 fogvatartottat őriznek Kaposváron. Miközben újabb megrendeléseket keresnek a somogyi bv-intézményben, addig sikerült kisebb fejlesztéseket elvégezni. Az idén új szivacsmatracokat, formaruházatot, munkaruhát és lábbeliket szereztek be a központi ellátás keretében, s az intézet egyúttal folyamatosan gondoskodik a szükséges karbantartásokról, a meghibásodott vagy elhasználódott felszerelések, tárgyak cseréjéről. A korábbi zárkák térelrendezésének átalakításával az év végére elkészül két, műanyag nyílászáróval ellátott korszerű zárka, s ezzel bővül a férőhely.

Változik a csomagküldés szabálya

A fogvatartottak csak engedélyezett személyektől kaphatnak csomagot és levélküldeményt. Egyesek mégis megkísérlik a tiltott tárgyak bejuttatását: 2017-ben 18 mobiltelefon célba érését akadályozta meg a börtön személyzete. Kétszer ismeretlen eredetű növényi származékot rejtettek a csomagban érkezett tárgy belsejébe.

– A csomagküldésre vonatkozó módosított jogszabályok július elsején lépnek hatályba – közölte a szóvivő. – Fontos változás lesz, hogy az elítélt kapcsolattartója az élelmiszert, a tisztálkodási szert, a dohányterméket tartalmazó csomagot ellenérték megfizetése mellett a bv-intézet területén működő, a személyes szükségletekre fordítható összeg levásárlására kijelölt üzletben állíttathatja össze a jogszabályban meghatározott módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában