veszélyek a neten

2018.05.09. 17:30

Eltűnt az eladó, fantom a cég – vitte a pénzt a csaló

Egyre több a csaló a világhálón, legutóbb egy fiatal nőt füleltek le a kaposvári rendőrök, aki kamu hirdetésekkel csalta tőrbe áldozatait.

Koszorus Rita

Majdnem egy éven át garázdálkodott egy 21 éves nő a világhálón, ruhaneműt és ékszereket hirdetve. A gyanútlan vevők előre utalták a pénzt, ám a termék nem érkezett meg. Arra is volt példa, hogy a nő olyan árut hirdetett meg, amellyel egyáltalán nem is rendelkezett. A kamu internetes eladásokkal félmillió forintos kárt okozott áldozatainak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság óvatosságra inti az interneten vásárlókat. Több figyelmet javasol Csapláros Imre, a Somogy Megyei Békéltető Testület elnöke is. – Sok a kókler, rengeteg a panasz – mondta. – Sokszor eltűnik az eladó, elérhetetlen a székhelyén a cég. Emiatt gyakran fordul elő, hogy nem tudjuk lefolytatni az eljárást.

A Somogy Megyei Békéltető Testület elnöke azt javasolja, minden esetben nézzük meg, kitől rendelünk, jó taktika, ha rendelés előtt fórumokon utánajárunk a hirdetőnek. – Ha biztonságosnak tűnik a honlap, akkor is először csak kisebb értékben vásároljunk és mindenképpen utánvéttel rendeljünk – húzta alá Csapláros Imre. – Nézzék meg, hogy a honlapon szerepel-e az üzemeltető cég.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztályára tavaly 163 megkeresés érkezett elektronikus kereskedelemmel kapcsolatban. A hatóság arról tájékoztatott, hogy a bejelentők legtöbbször tájékoztatást kértek, valamint a pénzüket szerették volna visszakapni. A fogyasztóvédelem csalással kapcsolatban nem járt el, azonban tavaly 26, az idén 9 hatósági ellenőrzést végzett somogyi elektronikus kereskedőknél. Valamennyi esetben jogsértést állapítottak meg, amely többnyire tájékoztatási kötelezettség elmulasztása volt.

Csak óvatosan!

Manapság egyre több magánszemély hirdet kedvező árú ruhákat, táskákat, cipőket vagy ékszereket a világhálón. Erre szakosodott oldalak is léteznek, de sokan a közösségi oldalakon kínálják portékájukat. Ilyen hirdetésekre való jelentkezés előtt sem árt az egészséges gyanakvás.

Ha magánszemélytől rendelnénk célszerű bővebb tájékoztatást kérni a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről. Mindenképpen kérni kell eredeti, az eladó által készített fotót a termékről. Biztonságot adhat a vevőnek, ha elkéri az eladó adatait és telefonon is egyeztet vele. Mindenképpen vessük fel a személyes átvétel lehetőségét, javasolja a rendőrség. Amennyiben ezt az eladó elutasítja, nagy az esély arra, hogy csalóval állunk szemben. Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénzt! Használják az utánvétes postázást!

Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, email címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában