bűnmegyelőzés

2018.05.31. 17:39

Rendőröktől kaptak útravalót a fonyódi diákok

A megyei „Útravaló” program részeként a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola tanulói vehettek részt a preventív előadásokon.

Sonline

A fiatalok megismerkedhettek a bűncselekmény és a büntetőjogi felelősség fogalmával, a 14. életévük betöltésével járó jogkövetkezményekkel, valamint a szakemberek a korosztályt leginkább érintő bűncselekményekre hívták fel a figyelmüket.

Szó volt az internethasználat veszélyeiről, ezen belül is a közösségi oldalakon és chatfelületeken elkövetett zaklatásokról, amelyekkel kapcsolatban a rendőrség munkatársai hasznos tanácsokkal látták el a diákokat.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai

Erős jelszavak

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felületre csatlakozásnál érdemes betartani. A kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó hosszú jelszavak nagyobb védettséget nyújtanak, azonban ezek használata sem javasolt több helyen. Az interneten elérhetők, választhatók jelszókezelő programok vagy jelmondatok is.

Adatvédelmi beállítások ellenőrzése

Egy új profil létrehozása során a legfontosabb a személyes adatokkal kapcsolatos beállítások biztonsága. Javasolt ellenőrizni, hogy a bejegyzéseket csak azok a személyek, csoportok lássák, akiknek szánták a tartalmat. A profilok részletes adataiba idegenek számára nem javasolt betekintést engedni, így az online bűnözők sem tudják felhasználni az adatokat a jelszavak kitalálásához, vagy ami még rosszabb, a személyazonosság duplikálásához, „ellopásához”. Ellenőrizzék rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat.

Gondolják át kétszer is, mit tesznek közzé!

Amennyiben illetéktelenek ártó szándékkal jutnak adatokhoz, annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel egy-egy profilról, hozzászólásról, üzenetváltásról, ha az adatok kezelése biztonságos és helyesek a beállítások. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan teszünk közzé a közösségi felületeken. Egy vélemény, üzenet, kép vagy videó – ha egyszer a világhálóra került – az később nem, vagy nehezen vonható vissza.

Legyenek kétkedők, sok a netes átverés!

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Így ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes adatért – születési hely, idő, személyi igazolvány száma – cserébe, az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adják ki, illetve mielőtt másra bízzák, győződjenek meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában