ebsors

2018.09.13. 14:00

Állatvédő egyesületekhez kerültek a mentett tacskók

Több mint százra nőtt a lefoglalt tacskók száma Barcson. A helyi állatvédők információi alapján két holland nő borzalmas körülmények között tartotta a kutyákat. Az állatokat lefoglalták, több állatvédő egyesület gondozza őket.

Góz Lilla

– Szólt egy ismerősöm, hogy két holland nőnél rengeteg kutyát látott. Napokon át figyeltem a házat és felvettem a kapcsolatot budapesti állatvédőkkel – mondta el Biczák Balázs. A Barcsi Természet és Állatvédő Egyesület vezetője pár hónapja tudta meg, hogy egy holland nő Szulokban venne házat, majd aztán mégis Barcsot választották. A külföldiek azt mondták annak, akitől a házat vették, hogy idős menhelyi kutyusok utolsó napjait szeretnék megszépíteni.

Hatalmas összefogással a helyi jegyző, a hatósági állatorvos a rendőrökkel és az állatvédőkkel házkutatást tartottak és 92 tacskó fajtájú kutyát találtak, amiket a két külföldi nő nem tartott megfelelő körülmények között. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány felvette a kapcsolatot a holland állatvédőkkel, akik már ismerték a személyek, korábban 178 kutyát koboztak el és elvették tőlük a tenyésztői engedélyüket. 40 ezer eurós büntetést kaptak, több nyomozás is zajlik ellenük, valamint kötelezték őket, hogy a náluk hagyott állatállományt csökkentsék szeptemberig 20 kutyára. Hamis törzskönyvekről, beteg kutyákról, saját kezűleg elvégzett chipezésekről és biankó útlevelekről zengett a holland média. Információjuk szerint első körben Belgiumban próbálkoztak, utána jöttek Magyarországra.

A barcsi házból az állatokat a rendőrség lefoglalta, a Csivava Fajtamentő Egyesület és a Fővárosi Ebrendészeti Telep munkatársa segítette a hatóságok munkáját a chipolvasásnál és az adatrögzítésnél. A kutyák szinte egytől egyig alultápláltak és betegek, többnek gerinc problémája és bőrbetegsége is van.

– Tizenegy tacskó került hozzánk, nagyon sok az alultáplált kutya köztük, van, hullik a szőrük, hasmenésük van, izom sorvadtak, egyiknek a dobhártyája ki van szakadva – mondta el a Somogyi Zoltán, a Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke. Hozzátette: a két holland hölgy öt kiskutyát az állítólagos mamájukkal szerettek volna maguknál tartani, de a rendőrök rajtakapták az egyiküket, amikor pakolta a kocsiba az egyik tacskó mamát nyolc szopós kiskutyával. Rengeteg kartondoboz volt a házban egymás tetejére állítva, amik tele voltak mindenféle holmikkal, itt az alsó dobozokban a törölközők közé kutyák voltak szállító boxokban elrejtve. A nap végére 106 kutyát szállított el kilenc állatvédelmi szervezet.

A legtöbb állat, 31 tacskó az Eszkuláp Egyesülethez került, de a Noé Állatotthon, az Állatmentő Sereg, a Futrinka, a Rex, a Vahur állatmenhely, a Siófoki Állatvédő Alapítvány, a Szent Ferenc Állatotthon, a Vasi Állatvédők Egyesülete is fogadott be kutyákat. Egyelőre ezeket a kutyákat nem lehet örökbe fogadni, de idővel a menhelyek lesznek a tulajdonosaik. Mindegyik menhelynek a megnövekedett költségek miatt szüksége lenne anyagi támogatásra és immunerősítőkre, vitaminokra, lazacolajra, ásványi anyagokra, magas hústartalmú konzervekre, bolha–és kullancs elleni készítményekre, féreghajtókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában