fotók

2019.07.17. 17:17

Fiatalok fékezték meg a lángokat a tűzoltó táborban

Tüzet oltanak, füstsátorban tájékozódnak és természetesen fürdenek is azok a fiatalok, akik részt vesznek a balatonföldvári tűzoltó táborban. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott táborba a katasztrófavédelemben dolgozók gyermekei vehetnek részt.

Marosi Gábor

Első alkalommal szervezte meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a nyári ifjúsági táborát a Balatonnál. Négy héten keresztül, heti váltásokban, összesen mintegy száz gyerek nyaralhat Balatonföldváron. Fürdőzés, kirándulás, bemutató, rossz idő esetén pedig változatos beltéri programok várják a fiatalokat a tűzoltó táborban. A többhetes nyári kikapcsolódást a katasztrófavédelemben dolgozók gyerekeinek szervezték meg. A táborozók felügyeletét tanárok, önkéntes szülők és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói biztosítják.

– Rengeteget tanulhatnak a fiatalok a táborban – mondta Török Sándor, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője. – Az ország minden pontjáról érkeztek gyerekek, hogy heti váltásban, egy-egy hetet eltöltsenek a Balaton partján. Számos programmal készültek a szervezők, a fiatalok kipróbálhatták például a tálca-tűzoltást. Ehhez az Országos Tűzmegelőzési Bizottság eszközeit és anyagait használták fel a tűzoltó kollégák. A füstsátorba is bebújhattak a résztvevők és kísérők segítségével kipróbálhatták hogyan lehet tájékozódni egy füsttel megtelt helyiségben.

– Azt is megnézhették a fiatalok, hogyan kell az égő zsiradékot eloltani – folytatta Török Sándor. – Ha véletlenül kigyullad a tűzhelyen maradt olaj, akkor azt vízzel nem szabad eloltani, hanem a felcsapott lángokat fedővel letakarva, vagy vizes ronggyal kell megfékezni, a gázt pedig el kell zárni alatta. Ezzel pillanatok alatt el lehet oltani a tüzet – tette hozzá a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

A balatonföldvári táborba a siófoki tűzoltók is ellátogattak, hogy bemutassák a fiataloknak a gyors beavatkozó vízsugarat, amit ki is próbálhattak a gyerekek, de a tűzoltóautót is megnézhették közelebbről. A tervek szerint jövőre is megszervezik a tűzoltó tábort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában