túl a józan észen

2020.01.09. 17:30

Egyre több kapcsolati és családon belüli erőszakra derül fény

Egyre több és egyre brutálisabb családon belüli és kapcsolati erőszakra derül fény az utóbbi időben. Gondoljunk csak a győri esetre, ahol puszta kézzel verte agyon gyermekeit az apa, majd magával is végzett.

Kovács Gábor

A Somogy Megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Álsozatvédelmi Osztálya a Bűncselekmények Áldozatainak Világnapja alkalmából figyelemfelh*vó bemutatót rendezett a Kaposvár Plaza épületében.

Fotó: Lang Róbert

Tagadta a bűnösségét az a 27 éves férfi, akit személyi szabadság megsértésével vádolnak, mert az élettársát megverte és kidobta. A nő hiányos ruházatban napokon át bujdosott félelmében az erdőben, amíg a környéken élők rátaláltak, megmosdatták és felöltöztették. A pár korábban természetközeli életformát választott, ezért egy félig földbe vájt veremben éltek a Lonka-hegyen. A nő félbehagyta a tanulmányait a Közszolgálati Egyetem katonai szakán, és tavaly a férfihez költözött Kaposvárra, és az ő spórolt pénzéből éltek. Felnézett a kábítószert fogyasztó, őstermelő férfira, aki azonban megverte, a vád szerint még egy cigicsikket is elnyomott a combján, majd megkötözte és a sorsára hagyta.

A férfi a szerdai előkészítő ülésen azzal védekezett, hogy a nőt átmeneti elmezavarral kezelték, ezért nem fogadható el a sértett vallomása. A bíróság tárgyalást tűzött ki az ügyben.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője kérdésünkre elmondta: néhány tucat üggyel találkoznak a megye járásbíróságain kapcsolati erőszak miatt. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli a hozzátartozók közötti erőszakkal kapcsolatos bejelentéseket, tette hozzá Orbán Zoltán, a főkapitányság sajtószóvivője, aki szerint a rendőrség folyamatos képzéssel és a témával kapcsolatos érzékenyítéssel, valamint a jogszabályok nyújtotta lehetőségek alkalmazásával, például ideiglenes megelőző távoltartással lép fel a bántalmazókkal szemben.

Megelőzni nehéz a hasonló ügyeket, mert ugyan a szakemberek meg tudják mutatni, hogyan lehet felismerni kapcsolat mélyén húzódó erőszak jeleit, és hogyan lehet kilépni a kapcsolatból, de sok esetben társfüggőség áll a háttérben, ami megnehezíti a szakítást, mondta Bíró Dániel, a Kaposvári Borostyánvirág Anyaotthon vezetője. Kiemelte, nem könnyű eldönteni, több lett-e a hasonló ügy. – Mert ahogy fejlődött a támogatási rendszer a krízisambulanciáktól a titkos menedékházakig, és egyre komplexebb szolgáltatásokat tudnak nyújtani a kapcsolati erőszak áldozatainak – mondta Bíró Dániel –, úgy kerülnek elő egyre inkább az eddig látenciában lévő ügyek. Már többen mernek és tudnak is segítséget kérni.

Felülvizsgálják a jelzőrendszert is

A nők és a gyermekek kiemelt védelme érdekében felülvizsgálják a szülői felügyelet és kapcsolattartás joggyakorlatát, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését, közölte Varga Judit igazságügyi miniszter, aki zéró toleranciát hirdetett az erőszakkal szemben. Kitért arra is, hogy 2020 az áldozatsegítés éve az igazságügyi tárcánál, és ennek jegyében megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitásait, erre idén 600 millió forintot költenek. Céljuk, hogy az elkövetők szigorúbb büntetést kapjanak, és minden sértett megfelelő védelemben részesüljön. Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal kezdeményezi a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását. Mindez a győri kettős gyermekgyilkosság után vált időszerűvé. Az utóbbi egy hónapban több nőt is meggyilkoltak az országban, és az esetek nagy részében családi konfliktus állt a háttérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában