megbocsátó működés

2020.02.02. 15:30

Elküldték a börtönből, hiába jelentkezett

Hazaküldték a börtönből, hiába jelentkezett a megadott időpontra, állítja egy elítélt, aki levelet írt az esetről szerkesztőségünknek.

K.G.

a pécsi börtön

– Többször olvastam a bűnügyi hírekben olyan esetről, amikor valakit a rendőröknek kellett bevinniük, mert nem fizette ki a bírságot, és nem jelentkezett a bv-intézetnél sem – mondta Horváth János. – Érdekes, én többször is a megadott időpontban jelentkeztem, de nem jutottam be a börtönbe.

A férfi többször követett el szabálysértést, de a bírságot nem fizette be, ezért a büntetését átváltoztatták szabadságvesztésre, vagyis a börtönben kellett volna leülnie. Azt állítja: a megadott időpontban jelentkezett a kaposvári bv-nél, a kapuban átvették az értesítő levelét, végül azonban negyedóra várakozás után hazaküldték.

– Azt mondta az őr:„ – János, ki tudja még ezt maga fizetni, lesz három hónap, mire a rendőrök kimennek magáért, addig szedje össze magát, most pedig menjen haza!” – idézte fel a beszélgetést a férfi. –Hiába mondtam, hogy nem tudom kifizetni, azt felelte, hogy induljak, mert tele vannak.

Később azonban a rendőrség ment a férfiért, ők vitték be a börtönbe, ami miatt 10 ezer forint beszállítási költsége keletkezett. Ezt jelezte az ügyészségnek és a bíróságnak, de mivel 30 napon túl érkezett a bejelentése, már nem volt meg a kamerafelvétel az esetről. Horváth János hozzátette: azt a tapasztalata, hogy a bv-intézeteknél nem szeretik az egy-két napos elzárásra érkező szabálysértőket, mert rengeteg adminisztrációs munka van velük, orvosi vizsgálat, leltár a tárgyaikról, fénykép készítése.

Felvetésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kivizsgálta a levélben foglaltakat, és azt állapították meg, hogy a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben nem történt a levélíró által említett vagy ahhoz hasonló eset. Hangsúlyozták, hogy kollégáik az ország valamennyi börtönében a hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően törvényesen és jogszerűen látják el feladataikat, és a szabályok alapján a bv intézetnek befogadási kötelezettsége van a telítettségtől függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában