gyakorlat teszi a mestert

2020.07.24. 11:30

Extrém esetekre is felkészítik a fiatal sofőröket

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a csed-, gyed-, gyes ellátásban részesülők és húsz év alatti fiatalok. Somogyi szakemberek szerint a speciális pályákon bármikor előállíthatnak síkos, csúszós útviszonyokat, s állítják: a közlekedésbiztonságra fordított idő, pénz és energia sokszorosan megtérülhet. 

Harsányi Miklós

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a csed-, gyed-, gyesellátásban részesülők és húsz év alatti fiatalok. Somogyi szakemberek szerint a speciális pályákon bármikor előállíthatnak síkos, csúszós útviszonyokat, s állítják: a közlekedésbiztonságra fordított idő, pénz és energia sokszorosan megtérülhet.

– Okos ötlet, hogy a fiatalok vezetéstechnikai gyakorlásra jelentkezhetnek – mondta Böröczi Csaba szakoktató, az egyik kaposvári autósiskola vezetője. – A tréningpályákon olyan körülményeket tudnak teremteni, ahol kipróbálhatják felkészültségüket a sofőrök. Kisodródás, farolás, gyors fékezés és ellenkormányzás: ez is része lehet a programnak, ahol nyáron is síkos útviszonyokat varázsolhatnak. Másik helyen egy speciális korong úgy megdobja az autót, hogy az pillanatok alatt keresztbe fordul, és a tréningen részt vevőknek azonnal bizonyítaniuk kell a rátermettségüket.

Kiemelte: jó lenne, ha minél több fiatal időben megszerezné a jogosítványt. A gyermekek oviba, iskolába szállításához éppúgy fontos a vezetői engedély, mint munkába járáshoz, csakhogy egyesek tartanak a nagy forgalomtól. Ezen a helyzeten változtathat a gyakorlás, az alapos felkészülés.

– A szabályok betartása, türelem, előrelátás: ennek óriási jelentősége van a közlekedésben – hangsúlyozta Böröczi Csaba. – Úgy érzem, az a jó sofőr, aki tud másokon is segíteni, s nem az, aki saját feladatát is képtelen megfelelően ellátni. Naponta rengeteg hibát lehet látni az utakon, s gyakran azért megy fel a vérnyomásom, mert egyesek nem hajlandóak használni az irányjelzőt. Se a körforgalomban, se bekanyarodáskor nem indexelnek.

Orbán Tibor kiskorpádi autóbuszt üzemeltető vállalkozó szerint a gyakorlás azoknak sem árt, akik rövidebb-hosszabb ideig kiesnek a rutinból. A sofőrök helyben vagy speciális tanpályán felfrissíthetik tudásukat, ami erősítheti a közlekedésbiztonságot.

Külön útviszonyok szerint kérhető a felkészítés a gyakorlópályákon

Udvariasabban jobban menne minden

– Szerintem nem megfelelő a közlekedési morál – hangsúlyozta Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke. – Sokan nem tanulták meg, hogy miként kell udvariasan közlekedni, pedig ez elvárás az úton. Közismert, hogy sok baleset történik, az okok között vezet a gyorshajtás. A rend­őrség hiába tesz sok mindent a közlekedésbiztonságért, ha egyesek fittyet hánynak az elemi előírásokra. Nos, a gyakorlás ebből a szempontból is hasznos lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában