tűzesetek

2020.12.18. 14:11

Ahogy közeledik a karácsony, úgy sűrűsödnek a lakástüzek

A karácsonyi ünnepek közeledtével minden évben előfordulnak lakástüzek, melyek kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetőek, ezért is fontos betartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat.

Sonline

Egy szoba berendezési tárgya égett csütörtök reggel Kaposváron, a Liszt Ferenc utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói két vízsugárral rövid időn belül eloltották a tüzet, így megelőzve, hogy a lángok továbbterjedjenek. A lakás füsttel telítődött ezért az egységek átszellőztették a házat.

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül nyolcvan négyzetméteres családi ház egyik szobája és tetőszerkezete csütörtök délután Szentgáloskéren. A kaposvári hivatásos tűzoltók három vízsugárral oltották el a lángokat. A tűz keletkezésekor a házban két ember tartózkodott, az egyikük könnyebb égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta eloltani a tüzet, ezért a mentők kórházba szállították. A ház lakhatatlanná vált, a két lakó ideiglenes elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

 

Az ágyban dohányzás, a hősugárzó nem megfelelő használata és a túlterhelt elektromos hálózat mind-mind tűzveszélyt jelenthet a lakásban. Fűtési technológiától függetlenül veszélyes, ha a készüléket nem rendeltetésszerűen használjuk, ha elmulasztjuk a műszaki felülvizsgálatot vagy az ellenőrzést. Ha nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszeket, gyertyákat, akkor is könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek. Jó tanácsok az otthona védelme érdekében:

- Amennyiben dohányzik, tegye azt a szabadban, semmiképp sem az ágyban, vagy a kanapén, ahol gyorsan megtörténhet a baj!

- Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk!

- A kályhák körül ne tároljunk tűzifát vagy egyéb más éghető anyagot!

- A szobai, konyhai függönyök legyenek távol a tüzelő-, fűtőberendezésektől, gyertyáktól, mécsesektől! – A gyertyák, adventi koszorúk alatt mindig legyen egy nem éghető alátét!

- Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

- Szerezzünk be füstérzékelőt, hogy idejében észleljük, ha baj van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában