vezessünk óvatosan!

2021.03.22. 11:30

Hét somogyi út került a veszélytérképre

A Magyar Közút adatai szerint összesen 168 baleseti gócpont található az országban, ebből hét Somogyban. Az elmúlt években a legtöbb baleset a 7-es számú főút egyik szakaszán történt, ahol ketten is életüket vesztették.

Marosi Gábor

A közút 2016 és 2019 között gyűjtött adatokat a magyarországi úthálózatról. Statisztikájukból kiderül, hogy a legbalesetveszélyesebb somogyi útszakaszokon összesen 130 baleset történt, ebből három volt halálos, tíz pedig súlyos sérüléssel járt.

A hét somogyi baleseti gócpont közül három a 7-es számú főúton, kettő a 67-es úton, egy a 61-esen és szintén egy a 6701-es számú út egyik szakaszán található. Megkeresésünkre a Magyar Közút kommunikációs osztályán elmondták: társaságukat rendelet kötelezi arra, hogy a kezelésükben lévő közúthálózaton azonosítsák a magas baleseti kockázatú rövid útszakaszokat (baleseti góchelyeket), feltárják a kialakult helyzet okát és meghatározzák, hogy milyen beavatkozással lehet csökkenteni a balesetek kockázatát.

Az utóbbi időszakban lezajlott fejlesztéseknek köszönhetően több útszakaszon sikerült javítani a helyzeten és már lényegesen nagyobb biztonságban közlekedhetnek a járművek – közölték lapunkkal a Magyar Közútnál. Tavaly a legveszélyesebb góchelyeket biztonságosabbá tették, a nagyobb átépítési munkák terveit pedig már előkészítették. Tizenegy helyszínen kezdték el kiépíteni a jelzőlámpás forgalomirányítást vagy továbbfejleszteni a meglévőt.

A közút szakemberei tizenhat helyszínen helyeztek el burkolatprizmákat, érdesítették az útfelületet, sebességmérőket telepítettek és figyelmeztető villogókat építettek. Huszonöt helyszínen pedig figyelemfelhívó táblákat tettek ki a közlekedők számára és burkolati jeleket is felfestettek.

Sok a gond a kereszteződésekben

A Magyar Közútnál elmondták azt is: a baleseti góchelyek olyan helyszínek, ahol a balesetek számából arra lehet következtetni, hogy a közút kialakításával, az érvényben levő forgalomszabályozással (közúti jelzésekkel), vagy az út környezetével valamilyen probléma van. A hazánkban található 168 gócpont egy része lakott területen, elsősorban útkereszteződéseknél található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában