interjú

2021.06.09. 17:30

Migráció és Balaton-part – a bűn nem tűnt el nyárra a járvánnyal

Alig ért véget a pandémia okozta nehéz helyzet, az idei nyári idegenforgalmi szezon máris újra kihívás elé álltja a somogyi rendőrséget. Molnár Gábor dandártábornokot, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányt kérdeztük a feladatokról.

Kovács Gábor

– Többször emlegette, hogy a járvány alatt eddig nem tapasztalt kihívásokkal kellett megbirkózniuk.

– Büszke vagyok a kollégáim által elért eredményekre, mert megfeszített munkát végeztek, magas színvonalon. A tavalyi év rendkívül nehéz volt, munkatársaim több mint 150 ezer házi karantént ellenőriztek, naponta 750 embert, ez óriási szám. Ha intézkednünk kellett, a célunk nem a büntetés volt, hanem a járvány visszaszorítása. Minden esetben arra törekedtünk, hogy arányosan, empatikusan járjunk el. A pandémiával kapcsolatos feladataink mellett a kollégáim kiválóan ellátták a közrend és a közbiztonság biztosítását, így a lakosság szubjektív biztonságérzete nem romlott.

– A számok is ezt igazolják?

– Tavaly Somogyban 5396 regisztrált bűncselekmény történt az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) alapján. 2010-ben viszont 20 981 volt, tehát tíz év alatt 74 százalékos csökkenést értünk el. Tíz év már pontosan megmutatja a tendenciákat. A lakosságot leginkább érintő bűncselekmények, a testi sértés, garázdaság, betöréses lopások, lakásbetörések száma tíz évvel ezelőtt még 9982 volt, míg tavaly 2484. Ez is 75 százalékos csökkenés. Amíg a nyomozáseredményesség az összes bűncselekményeknél 2010-ban 32,7 százalék volt, addig 2020-ban már 73 százalékra emelkedett. A felderítéseredményességünk 59,7 százalék volt tavaly. Emeljük ki a lakásbetöréseket, melyek a sértetteknek rendkívül irritálók, hiszen nemcsak anyagi kárral járnak, de ilyenkor a személyes, privát szférába is belépnek. 2010-ben a regisztrált bűncselekmények között 1386 lakásbetörés volt, ám tavaly 262. Ebben a kategóriában a nyomozáseredményesség 14,4 százalékról 48 százalékra ugrott. A gépjárműfeltörés hajdan nagyon jellemző volt Somogyra, 2010-ben 264 volt, míg 2020-ban 33. Azt gondolom, ebből látszik, hogy milyen komoly munkát végeztek a kollégáim.

– Lehetünk optimisták, a meredek csökkenéssel a somogyi bűnözésnek bealkonyulhat?

– Míg tíz éve a lakásbetörések, garázdaságok, testi sértések voltak jellemzőek, most azt vesszük észre, hogy az online térbe tevődnek át a vagyon elleni bűncselekmények. Ilyenből 2019-ben 174 volt, de 2020-ban már 519. Nyilván ennek a pandémia is oka. A családon belüli erőszak visszaszorítására külön odafigyelünk. Az ideiglenes távolságtartás intézményével 2019-ben 42 esetben éltünk, 2020-ban 125 esetben. Az összezártság is kiválthatta ezt a jelenséget a járvány alatt. A pandémia meghatározta az egész bűnüldözői munkát, mert a társadalomban változások következtek be. Az eredményesség nem csak a mi munkák lenyomata. Ki kell emelni az ügyészség, a bíróság, az önkormányzatok, a polgárőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a NAV, az egyházak és civil szervezetek együttműködő szerepét. A jogszabályi környezet változása, a szigorúbb ítélkezési gyakorlat is segítette a munkánkat.

– Hogy látja, az áldozatok is elismerik a rendőrség munkáját?

– Különösen büszke vagyok arra, hogy Somogyban az országban egyedülálló módon kialakítottuk az áldozatsegítés új módját. Minden kapitányságon dolgozik egy függetlenített áldozatsegítő munkatársunk. Az állami kárenyhítés mellett civil szervezetek, egyházi segélyszervezetek bevonásával is próbálunk az áldozatokon segíteni. Tavaly 1782 embert tudtak támogatni.

– A tavalyi évből lehet következtetést levonni, hogy milyen lesz a balatoni nyár közbiztonsága?

– Tavaly rendkívül intenzív turisztikai szezont hagytunk magunk mögött. Tapasztalt kollégáim szerint a 80-as évek óta nem látott tömeg volt a tónál. Ez meglátszott a vízbiztonságon is, hiszen az egész balatoni vízfelületért a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felel. Összesen 234 vízimentést hajtottunk végre 2020-ban. 504 embert mentettünk ki a vízből, amióta mérik, soha nem volt ilyen magas szám. Három éve egy egészen új koncepcióval dolgozunk a Balaton-parton, ennek is köszönhetőek a bűnügyi eredmények. A 74 kilométeres déli partszakaszt egy egységként kezeljük, és Siófokról, egy bűnügyi műveleti központból irányítjuk. Nagy erőket koncentrálunk a turisztikai szezonra, és a Készenléti Rendőrség is jelentős erővel támogatja a munkánkat.

– Arra számítanak, hogy kevesebb lesz a dolguk?

– Bár a két legnagyobb fesztivál, a Strand és a Sound elmarad, de az Off Roadot megtartják, és azt is látni kell, 50-60 ezres tömeg egy balatoni rendezvényen gyorsan kialakulhat. A boglári szüreti napok is valószínűleg 100 ezer feletti látogatót vonzanak majd, nekünk erre fel kell készülni. Szeretnénk koncentráltan jelentős rendőri erőt vinni a megye déli területeiről a Balaton-partra úgy, hogy Belső-Somogyban közbiztonsági deficit nem keletkezhet, és a határ biztonságát, az illegális migrációval kapcsolatos feladatainkat is el kell látni. A digitális nyomok beszerzésével is gyors, hatékony bűnfelderítést akarunk folytatni, mert ahol mind a turisták, mind a bűnözők hamar elhagynak egy területet, utána már nehéz az ügyek felderítése.

– Milyen bűnügyi helyzet várható a nyáron a Balatonnál?

– A három, parttal érintett kapitányságon (Siófok, Marcali, Fonyód) 2010-ben 6101 regisztrált bűncselekményt jegyeztek fel, míg tavaly 1224-et. Lopás 2010-ben 2112 volt, míg tavaly csak 373. A gépkocsifeltörések száma 55-ről 24-re esett vissza, strandlopás 43-ról 21-re. Míg tíz éve 29 autólopást jegyeztek fel, addig tavaly csak kettőt. A balatoni nyári turisztikai szezonban a siófoki Petőfi sétány örök téma. A 1,42 kilométeréből a klasszikus buliszakasz 600 méter, de nem ritka, hogy 15-20 ezer ember szórakozik ott. 2016-ban június 1-e és augusztus 31-e között 92 bűncselekmény történt, addig 2020-ban mindössze 29. A bűncselekménytől mentes napok száma itt 2016-ban 55 volt, 2020-ban 70. Jelentős erőket koncentráltunk a Petőfi sétányra, előfordult, hogy száz rendőr is jelen volt egyszerre. Jó az együttműködés az önkormányzattal, és hatékony a köztéri kamerarendszer, ahogy Kaposváron is.

Drónnal is ellenőrzik az autósokat

Ha azt tekintjük át, hogyan alakult a közlekedés helyzete egy évtized alatt, szintén iránymutató lehet a statisztika. 2010-ben a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma Somogyban 534 volt, míg 2020-ban 453. Tíz éve 29-en haltak meg a somogyi utakon, 2020-ban 13-an. A csökkenés ellenére sem lehetnek elégedettek és nem dőlhetnek hátra, mert minden haláleset eggyel több, mint amennyinek lennie kellene, hangsúlyozta a somogyi főkapitány. Molnár Gábor kiemelte, hogy rendkívül újszerű megoldásokat vezettek be a közlekedésrendészeti ellenőrzéseken Somogyban. Egy időben a nagyobb városokban 12 autóval kezdték meg a rejtett ellenőrzéseket, és a tucatnyi autóból sokszor nyolc civil kocsi volt. Kamerával és traffipaxszal felszerelt civil autók is részt vettek az ellenőrzéseken. Sokszor drónnal is figyelték a közlekedőket, és a levegőből próbálták kiszűrni a szabálytalankodókat. Hasonló ellenőrzésekre a jövőben is számíthatnak az autósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában