felkészülés

2021.11.09. 10:05

A vizes falevél úgy csúszik, mint a jég

Rövidebb nappalok, csúszósabb utak és sok vad az utak mentén: szakemberek szerint ez csupán töredéke az őszi közlekedés veszélyeinek.

Harsányi Miklós

– Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek – tájékoztatott Orbán Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. – Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogosbaleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is okozta. Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a „zebrák”, az iskolák, a buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Az úttestre hullott falevelek jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek különösek akkor, ha a reggeli pára, eső vagy más csapadék miatt átnedvesednek. A nedves falevelek miatt az úttest akár olyan csúszós is lehet, mintha jég borítaná be. A hajnali, illetve a kora reggeli fagyok is komoly veszélyt jelenthetnek. A járművezetőknek ezért különös figyelmet kell fordítaniuk a tapadási viszonyok váratlan megváltozására, ha hídon, felüljárón, árnyékos területen vagy épp erdős útszakaszon közlekednek. Fodor Lajos, a kaposvári Sonax autóápoló szalon és szerviz tulajdonosa hangsúlyozta: a járművet indulás előtt mindig ellenőrizni kell. Az autógumik állapotára kiemelt figyelmet szükséges fordítani, s ha gond van a mintázattal, elkerülhetetlen a csere. Nem szabad megfeledkezni a fényszórók, az irányjelzők, az első és a hátsó világítás alapos átvizsgálásáról sem, a régi izzók helyett újak beszerzéséről célszerű gondoskodni. Ha pedig az ablaktörlő lapátok gumija megrepedt, feltétlenül újat tanácsos vásárolni.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában